home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Over stokken, netten en de rest
Pagina afdrukken E-mail


2 november 2019
De takken van de olijfbomen buigen door van de vruchten, in de dorpen en gaarden op Lesbos zindert het van de activiteit: de oogst is begonnen!
Hier geen grote tractoren die de olijven uit speciaal daarvoor klein gehouden bomen zuigen, zoals dat bijvoorbeeld in Spanje gaat: alles wordt met de hand gedaan. Dat kan ook niet anders, want de meeste van de ruim 11 miljoen olijfbomen op het eiland staan hoog in de heuvels op steile hellingen, ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

De ambulante handelaars die met hun pick-ups vol groenten en vis door de dorpen trekken hebben nu ook lange stokken van kastanjehout in de aanbieding, onmisbare werktuigen bij de oogst: de bijna rijpe olijven worden ermee van de takken getikt, zo ging het al bij de oude Grieken.
Op de dorpspleintjes verdringen de mannen zich opgewonden rond de wagens, testen de stokken op hun veerkracht, delibereren ernstig met elkaar.

Steeds meer telers werken à la minute, waarbij de bomen één voor één worden aangepakt om de allerbeste kwaliteit te garanderen. Als de vruchten van een boom bijna rijp zijn leggen ze er een net omheen, slaan met stokken tegen de takken en brengen de versgevallen olijven nog dezelfde dag naar de perserij: ‘s morgens aan de boom, ‘s avonds op tafel!
Wachten tot de volgende dag is geen optie: de kwaliteit van de olie is afhankelijk van de zuurgraad: hoe sneller geoogst en geperst, hoe lager de zuurgraad, en hoe beter het resultaat!

In het kafeníon van boer Manólis proeven we de eerste olie van dit jaar: groengeel van kleur, met de geur van gras, artisjok en kruiden, en een smaak die met geen woorden te beschrijven is…
Morgen gaat de mailing aan onze Lesbosolijfolie- liefhebbers in Nederland en Vlaanderen de deur uit;
de heerlijke biologische extra vergine olijfolie van onze vriend en olijfteler Leftéris heeft vele fans in de Lage Landen.

Onze olie gaat per 5-literblik. Dat lijkt misschien veel, maar koel en donker bewaard is hij minstens anderhalf jaar houdbaar. Bovendien kun je er natuurlijk veel meer mee doen dan over een salade sprenkelen. Hem in gebak gebruiken in plaats van boter bijvoorbeeld: beter voor de smaak én beter voor de gezondheid!

Olijfolie bestellen? Vul een formulier in. 

Prijs per blik: € 58,50.

De blikken worden in december in Amsterdam verwacht. 

 

stokken van kastanjehout
stokken van kastanjehout

in de Oudheid
in de Oudheid

in de 21e eeuw
in de 21e eeuw


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact