home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Vogels
Pagina afdrukken E-mail   Vogelparadijs

  Bestemmingen

  Documentatiepakket

  Privé-begeleiding

  Groepen

  Dialezing

  Kiezen

  Foto'sVogelparadijs: van aasgier tot zwartkopgors
Lesbos wordt beschouwd als een van de beste vogelaarsbestemmingen in Europa. Het eiland is groot, heeft een zeer gevariëerd landschap en ligt op een belangrijke migratieroute vlak onder de Turkse kust.
In voor- en najaar strijken er rond de wetlands bij de zoutwingebieden aan de Baai van Kalloní dan ook vele duizenden trekvogels neer.
Maar ook buiten de vogeltrek is het aantal soorten op Lesbos spectaculair: de vele bronnen en beken, de poelen en zoutwaterrivieren, de bergmassieven in het noorden en het zuiden, en de vulkanische gebieden in het uiterste westen trekken het hele jaar door allerlei bijzondere vogels. Inmiddels zijn er zo'n 350 soorten geregistreerd, waaronder de zeldzame Smyrnagors.


Bestemmingen: afwisselend en combineerbaar
LOPEN OP LESBOS biedt verblijf in vijf vogelgebieden die onderling totaal verschillen.

Het midden, met zijn zoutpannen en wetlands, is het meest bekend. De zuidwestkant van de Baai van Kalloní is rustiger, maar zeker niet minder interessant.
Ook het ruige, vulkanische westen is spectaculair, evenals het noorden met zijn vele roofvogels en grasmussen.
U kunt kiezen voor verblijf op één plek of een aantal regio’s met elkaar combineren. 
Zeer geliefd is de combinatie zuidwesten/westen/noorden of midden/westen.

Komt u laat aan of vertrekt uw vliegtuig vroeg, dan kunt u uw vakantie beginnen of eindigen in een klein hotel aan de stille zuidoostkust, vlakbij het vogelrijke rietmoeras van Charamída, tien kilometer van het vliegveld.


Documentatiepakket: privé-gids op zakformaat
Ons documentatiepakket bevat niet alleen een stafkaart en een uitgebreide inleiding over Lesbos, maar vooral ook informatie over de beste vogelplekken rond uw verblijfplaatsen en een complete lijst van alle op Lesbos waargenomen vogelsoorten.
Voor wandelliefhebbers hebben we fraaie tochten door vogelrijke gebieden uitgezet, en ook de vogelplekken op de routes tussen uw bestemmingen zijn uitgebreid beschreven.
Verblijft u op één plek en wilt u van daaruit de rest van het eiland bekijken, dan kan dat aan de hand van onze gedetailleerd beschreven autotochten met veel achtergrondinformatie, aangevuld met korte wandelingen door bijzondere natuurgebieden en historisch interessante stadjes.


Privé-begeleiding: op stap met vogelspecialiste
Wilt u tijdens uw verblijf op Lesbos een of meerdere dagen op stap met een Engelssprekende privé-gids, dan kan dat ook, zowel rond de Baai van Kalloní als in het vulkanische westen bij Sígri.
Onze specialiste, als ecologe verbonden aan de Griekse tak van het World Wildlife Fund, neemt u dan mee naar plekken waar vogels broeden die niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn, zoals Bruinkeelortolaan, Izabeltapuit, Rüppells Grasmus, Smyrnagors, Griekse Spotvogel, Hop en Turkse Boomklever, in totaal tussen de 30 à 40 soorten.
Eléni beperkt zich echter niet tot de vogels: ook planten en bloemen, kikkers en padden, vlinders en libellen komen desgewenst uitgebreid aan bod.
Beste tijd: april – medio mei, september – medio oktober.


Groepen: mini-busjes en jeeps
Bent u met een groepje vrienden of wilt u op pad met uw vogelwerkgroep, dan kan dat uiteraard. Ook hier werken we helemaal op maat: u kunt dus zelf de duur van uw vogelreis bepalen en verschillende vogelbestemmingen met elkaar combineren.
Bij ons geen grote, internationale vogelaarshotels, maar kleinschalige, rustig gelegen accommodaties, middenin de beste vogelgebieden, waarvan de eigenaren boer, olijfteler of visser zijn en veel van de natuur weten.
Met ons zeer uitvoerige documentatiepakket bent u als het ware uw eigen gids. Hebt u liever begeleiding door een lokale vogelspecialist, dan kan daar voor worden gezorgd.
Voor het vervoer van groepen hebben we mini-busjes voor zes tot acht personen of desgewenst jeeps.


Dialezing: vogels kijken en wandelen op Lesbos
Natuurfotograaf en -publicist Koos Dansen en zijn vrouw Antoinette Hofste bezochten Lesbos al diverse malen.
Een impressie van hun laatste verblijf vindt u hier.

Verder maakten ze een enthousiast verslag in de vorm van een digitale lezing, waarin vogels de boventoon voeren, maar ook veel aandacht wordt besteed aan andere interessante fauna, en natuurlijk aan de rijke flora van het eiland. Titel: 'Vijf weken vogels kijken en wandelen op het Griekse eiland Lesbos'.
Bent u met een groep of lid van een vereniging en hebt u belangstelling voor deze lezing?
 Neem dan contact op via j.dansen@chello.nl of 026 3831148.

Ook een aantal vogelfoto's op deze site is van de hand van Koos Dansen.


Kiezen
Zelf uw vakantie samenstellen? Ga naar bestemmingen.
Liever een vast arrangement? Ga naar arrangementen.


Foto's


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact