
Home > Nieuws > |
![]() ![]() |


2 november 2019 De ambulante handelaars die met hun pick-ups vol groenten en vis door de dorpen trekken hebben nu ook lange stokken van kastanjehout in de aanbieding, onmisbare werktuigen bij de oogst: de bijna rijpe olijven worden ermee van de takken getikt, zo ging het al bij de oude Grieken. Steeds meer telers werken à la minute, waarbij de bomen één voor één worden aangepakt om de allerbeste kwaliteit te garanderen. Als de vruchten van een boom bijna rijp zijn leggen ze er een net omheen, slaan met stokken tegen de takken en brengen de versgevallen olijven nog dezelfde dag naar de perserij: ‘s morgens aan de boom, ‘s avonds op tafel! In het kafeníon van boer Manólis proeven we de eerste olie van dit jaar: groengeel van kleur, met de geur van gras, artisjok en kruiden, en een smaak die met geen woorden te beschrijven is… Onze olie gaat per 5-literblik. Dat lijkt misschien veel, maar koel en donker bewaard is hij minstens anderhalf jaar houdbaar. Bovendien kun je er natuurlijk veel meer mee doen dan over een salade sprenkelen. Hem in gebak gebruiken in plaats van boter bijvoorbeeld: beter voor de smaak én beter voor de gezondheid! Olijfolie bestellen? Vul een formulier in.
| ![]() ![]() stokken van kastanjehout ![]() ![]() in de Oudheid ![]() ![]() in de 21e eeuw |