home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Lesboswijnen scoren steeds beter
Pagina afdrukken E-mail


18 augustus 2019
Er was een tijd, lang geleden, dat Lesbos beroemd was om zijn exquise rode wijn, die voor hoge prijzen in Athene en Rome werd verhandeld en later ook aan het Byzantijnse hof en in de harems van de sultan werd geserveerd.
Medio vorige eeuw kwam aan die reputatie abrupt een einde: druifluis richtte vrijwel alle wijnstokken te gronde, de productie moest noodgedwongen worden gestaakt en de rol van Lesbos als wijnproducerend eiland leek uitgespeeld.

Medio jaren tachtig werd de wijnproductie echter weer opgestart: met behulp van DNA-onderzoek en moderne enttechnieken werd oude, inheemse druivensoorten nieuw leven ingeblazen en ontstonden in verschillende regio’s op het eiland moderne wijngaarden; tien jaar later kwamen de eerste flessen beschikbaar.
Inmiddels telt Lesbos weer mee als wijneiland, en al wordt de status die het in de oudheid had bij lange na niet meer geëvenaard, toch worden er in toenemende mate prijzen in het buitenland gewonnen, tot in de Verenigde Staten en China aan toe.

Tijd dus voor een feestje, een tweedaags wijnfestival in bergdorp Anemótia, gelegen op een uitgedoofde vulkaan in het noordwesten van het eiland: een uitgelezen plek voor de productie van de typische Lesboswijn waarvan de bijzondere smaak en het aroma te danken zijn aan de combinatie van rijke, vulkanische aarde, een mild klimaat en speciale, alleen op Lesbos voorkomende druivenvariëteiten.

Onder het motto ‘Wind, wijnstok en wijn’ worden er morgen en overmorgen de hele dag door workshops gegeven, is er een fototentoonstelling te zien en zijn er muziek- en dansvoorstellingen.
En er kan uiteraard worden geproefd!

 

wijn proeven in bergdorp Anemótia
wijn proeven in bergdorp Anemótia




boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact