home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Panagía massaal geëerd
Pagina afdrukken E-mail


15 augustus 2019
Zoals in veel Zuid-Europese landen vindt het zomerseizoen in Griekenland zijn hoogtepunt op
15 augustus, Maria Hemelvaart. Overal worden dorpsfeesten en jaarmarkten gehouden, pelgrims trekken en masse naar Mariakerken en –kerkjes om hun eer te betuigen aan de Panagía, de Moeder Gods.
Ook op Lesbos uiteraard, het dichtstbekerkte eiland van Griekenland, waar we diverse wandelingen hebben uitgezet die langs bijzondere Mariaplekken voeren.

Zo is er onze route naar het in de rotsen gebouwde kerkje gewijd aan de Panagía krífti, de verborgen Madonna, aan de onherbergzame zuidkust bij Plomári.
Volgens een legende zou zich hier tijdens de Ottomaanse overheersing een jong meisje in een grot hebben verborgen voor de Turken, die op zoek waren naar vrouwen voor hun harems. De rotsen zouden zich vervolgens achter haar hebben gesloten en zo haar leven hebben gered. De naam van de plek refereert daaraan.

Grootser zijn de festiviteiten vandaag in Pétra, in het noorden van het eiland: tijdens hun wandeling naar de met dennenbossen begroeide heuvels achter het dorp komen onze gasten langs de imposante kerk van de Panagía Glykofiloúsa, de Madonna van de zoete kus, hoog boven de omgeving uittorenend en alleen bereikbaar via 114 in de rots uitgehouwen treden.
De legende verhaalt van een schipper van elders die in Pétra aanlegde en ontdekte dat de Maria-icoon die hij altijd meenam was verdwenen. ‘s Avonds zag hij een helder licht op de rots schijnen, trof er zijn icoon aan en nam hem mee naar zijn boot. Hij verdween echter opnieuw en werd weer bovenop de rots gevonden. Maria had haar wens duidelijk gemaakt: haar icoon moest op de rots blijven, en de schipper bouwde een kerk.

Ook de Panagía Ypsilí, de hooggelegen Madonna, kan alleen na stevige lichamelijke inspanning worden bezocht. Het kerkje in vissersnederzetting Skála Loutrón, in het zuidoosten van Lesbos, is vanaf grote afstand te zien; je komt er tijdens onze wandeling over het lieflijke schiereiland onder hoofdstad Mytilíni, na een pittige en vooral ook steile klim over de rotsen, en wordt er beloond met een werkelijk fabelachtig uitzicht over de omgeving.

De spectaculairste viering van Maria Hemelvaart op Lesbos vindt echter plaats in het zeer authentieke dorp Agiásos, een van onze meest geliefde wandelbestemmingen op het eiland, 450 meter hoog op de flanken van het Olymposgebergte, omringd door eindeloze kastanjebossen en met een uitgebreid netwerk aan eeuwenoude geplaveide ezelspaden.
Via de patoméni, het kilometerslange, middeleeuwse pelgrimspad dat Agiásos met het dal verbindt, trekken vandaag traditiegetrouw weer vele duizenden pelgrims omhoog, sommigen deels op hun knieën, om eer te bewijzen aan de wonderdoende Maria-icoon in de bedevaartskerk. De icoon, gemaakt van mastiek en was, zou geschilderd zijn door de evangelist Lucas en in 803 van Jerusalem naar Agiásos zijn gebracht; eenieder die hem benadert zou worden genezen van zijn kwalen.

Zoveel mensen zullen zich zeker niet melden bij het prachtig gedecoreerde Mariakerkje van Skála Polichnítou, een eenvoudige vissersnederzetting van nog geen tweehonderd inwoners aan de Baai van Kalloní, waar onze wandeling door de vogelrijke zoutpannen langsvoert. Een visser bouwde het aan het strand ter nagedachtenis van zijn dochter Panagióta, die op twintigjarige leeftijd bij een verkeersongeluk in Athene om het leven kwam.
En omdat op Lesbos de dochter traditiegetrouw van haar ouders een huis als huwelijkscadeau meekrijgt, werd dit godshuis, gewijd aan de Panagía, naamgeefster van Panagióta, het postume eerbetoon aan een te vroeg gestorven bruid…

Maar het mooiste, meest bezongen Mariakerkje op Lesbos is zonder twijfel de Panagía Gorgóna (Onze Lieve Vrouw de Zeemeermin) in het idyllische vissersplaatsje Skála Sikaminéas, aan de noordkust van het eiland. Het is genoemd naar de mysterieuze icoon van een zeemeermin met het gezicht van Maria en werd onsterfelijk gemaakt in het boek 'De Zeemeermin-Madonna' (1959) van Strátis Myrivílis, dat in Griekenland als een van de belangrijkste romans van de 20e eeuw wordt beschouwd en ook in het Nederlands is vertaald.

Dit najaar wandelen langs de Mariakerkjes van Lesbos?
Klik dan hier.

 

kerkje van de Verborgen Madonna, zuidkust
kerkje van de Verborgen Madonna, zuidkust

Madonna van de zoete kus, Pétra
Madonna van de zoete kus, Pétra

Panagía Ypsilí, zuidoosten
Panagía Ypsilí, zuidoosten

bedevaartskerk Agiásos
bedevaartskerk Agiásos

bruidsschat voor te vroeg gestorven Panagióta
bruidsschat voor te vroeg gestorven Panagióta

Zeemeermin-Madonna, Skála Sikaminéas
Zeemeermin-Madonna, Skála Sikaminéas


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact