home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Derde Lesbos foodfest van start
Pagina afdrukken E-mail


2 juli 2019
Het begint inmiddels een traditie te worden: het reizende Lesbos Foodfest in juli, dit jaar voor de derde keer. Met zes dagen workshops, demonstraties en proeverijen over het hele eiland, van Pétra en Mólivos in het noorden tot Papádos en Skála Polichnítou in het zuiden en Skála Eressoú in het verre westen.

Want al heeft Lesbos ‘slechts’ de afmetingen van onze provincie Utrecht, de culinaire tradities wisselen er van regio tot regio, zelfs van dorp tot dorp. Sterker nog: het eiland staat al meer dan tweeduizend jaar bekend om zijn specialiteiten!
Zo roemde de Romeinse generaal en smulpaap Lucullus, die in 84 voor Christus Mytilíni innam en een villa op het eiland bouwde, vooral de bereidingswijze van vis, en beschreef de Griekse dichter Archestratus, grondlegger van de gastronomie en schrijver van een van de allereerste kookboeken ter wereld, zijn culinaire ervaringen op Lesbos in het gedicht 'Het goede leven'.

Vanavond is de opening van het festival in het dorp Papádos, op de oostelijke hellingen van het Olymposgebergte, olijfregio bij uitstek, met dus de focus op de productie van olijfolie, ‘het vloeibare goud’ van het eiland.
Morgen verplaatst het spektakel zich naar Skála Polichnítou, aan de grote Baai van Kalloní, waar visbereidingen centraal staan. Dit is de regio waar de uitzonderlijk schaarse anijs wordt geteeld, onmisbaar ingrediënt voor de productie van Griekenlands nationale drank, de ouzo.

 

Papádos, aan de Baai van Géra
Papádos, aan de Baai van Géra

Skála Polichnítou, aan de Baai van Kalloní
Skála Polichnítou, aan de Baai van Kalloní


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact