home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Wat we allemaal proefden…
Pagina afdrukken E-mail


8 oktober 2018
De wandeldames zijn vertrokken.
We zwaaien ze uit en maken de balans op van een week lang wandelen én culinair genieten.
Een week waarin we niet alleen prachtige tochten maakten, maar ook van alles te weten kwamen over de olijfteelt op Lesbos, de gaarden van gastheer Leftéris bezochten, het schitterende Museum voor de Olijfolieproductie bekeken, meededen aan een kookworkshop, kennismaakten met een vrouwencoöperatie.

Én een week waarin we talloze traditionele gerechten proefden: 's morgens aan het ontbijt, met elke dag nieuwe creaties van de gastheer, 's avonds in telkens een andere taverna, in diverse streken van het eiland, elk met hun eigen recepten en bereidingswijzen.
Het is namelijk niet voor niets dat Lesbos al in de oudheid bekend stond om zijn bijzondere keuken.
De Romeinse generaal Lucullus, bekend smulpaap, kocht wegens het heerlijke eten zelfs een huis op het eiland, en ook anno 2018 komen Grieken uit alle windstreken naar Lesbos om culinair te genieten:
van de verse vis uit de Baai van Kalloní, de biologische gewassen van het land, de bijzondere receptuur die van moeder op dochter wordt doorgegeven.

Wat we zoal aten de afgelopen week?
Courgettes op allerlei manieren: gekookt en besprenkeld met olie en citroen, gebakken als frietjes of in grote, elegante krullen gefrituurd, verwerkt tot balletjes of hun bloemen gevuld met kaas of rijst.
Aubergines gestoofd met tomaat, als een pittige puree of gevuld met groenten en bedekt met bechamelsaus.
Peulvruchten, essentieel onderdeel van het Mediterrane dieet: groene erwtenpuree met olijfolie en ui, witte bonen met citroen, kikkerwten met tomaat.

Gekookte bietjes mét hun loof en gecombineerd met knoflooksaus, wilde sla, gevulde wijnbladeren met citroen, de eerste slakken van het herfstseizoen.
Zachte kaas verwerkt tot een pittig smeersel, féta als vulling van puntpaprika's of harde kaas in grote schijven krokant gebakken.

Én natuurlijk de vele vissoorten: kleine vissen, grote vissen, gebakken, gegrild of pastés, rauw gezouten. Garnalen in ouzosaus, oktopus in rode wijn, inktvis gevuld met rijst en kaneel…

Een kleine bloemlezing in beeld, kalí órexi!

Culinaire groepswandelreis Lesbos, 1 – 8 oktober 2018

 

gebakken sepia
gebakken sepia

kikkererwten met tomaat
kikkererwten met tomaat

rauw gezouten sardines
rauw gezouten sardines

gefrituurde courgettekrullen
gefrituurde courgettekrullen

puntpaprika's met féta
puntpaprika's met féta

courgettebloemen gevuld met rijst
courgettebloemen gevuld met rijst

aubergines gestoofd met tomaat en ui
aubergines gestoofd met tomaat en ui

groene erwtenpuree
groene erwtenpuree

gegrilde zeebarbeel
gegrilde zeebarbeel

krabsalade
krabsalade

inktvis gevuld met rijst en kaneel
inktvis gevuld met rijst en kaneel

garnalen in ouzosaus
garnalen in ouzosaus

<em>papoútsia</em>, 'aubergineschoentjes'
papoútsia, 'aubergineschoentjes'

aardappeltjes met oregano
aardappeltjes met oregano

oktopus in rode wijn
oktopus in rode wijn


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact