home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Kloosters en gezouten sardines
Pagina afdrukken E-mail


4 oktober 2018
We verdiepen ons verder in het proces van olijf tot olie en bezoeken het indrukwekkende Museum voor de Olijfolieproductie op Lesbos, in het weerbarstige dorp Agía Paraskeví, aan de overkant van de Baai van Kalloní.

De gigantische stoommachine, begin vorige eeuw uit Engeland geïmporteerd, gaf de olijfolieproductie een enorme boost: malen, kneden, persen, het hoefde ineens niet meer met de hand.
De machine wordt speciaal voor ons aangezet.

Dan maken we een schilderachtige wandeling door het heuvelachtige binnenland langs drie middeleeuwse kloosters, verbonden door eeuwenoude pelgrimspaden.

In kustdorp Skála Kallonís, centrum van de sardinevisserij, leren we aan het eind van de middag weer nieuwe kanten van de Lesboskeuken kennen.
We proeven de beroemde pastés, dat wil zeggen rauw gezouten sardines, een eeuwenoude methode die lijkt op die van de Nederlandse haring, met als verschil dat de laatste wordt gepekeld en ingevroren ter conservering tijdens de lange reis, terwijl de vis bij de pastésmethode ’s morgens wordt gevangen, schoongemaakt en in het zout gelegd, om nog dezelfde avond gegeten te worden, meestal als mezé.


 

museum olijfolieproductie
museum olijfolieproductie

<em>sardéles pastés</em>
sardéles pastés


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact