home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Johan Neegers, Brasschaat (Vlaanderen)
Pagina afdrukken E-mail


Tevreden Loper op Lesbos.
Ik ben maandagavond teruggekeerd van Lesbos; wat mij betreft had het best nog wat langer mogen duren!
Een prachtig eiland, zeer gevarieerd qua omgeving en natuur, veel nieuwe planten, vlinders en libellen gezien. Heel leuke dorpjes, indrukwekkende restanten van het verleden, vriendelijke mensen, lekker eten, goed weer, kortom een ideale wandelvakantie!

De wandelingen waren af en toe stevig, maar goed te doen, en heel nauwkeurig beschreven. Ik heb ze allemaal gedaan en nergens grote problemen met de aanduidingen gehad.

Bij de wandeling langs de zuidelijke stranden bij Sígri heb ik het meeste moeite gehad; bij het overschrijden van één van de afsluitingen ben ik met mijn voet aan het prikkeldraad blijven hangen en plat achterover in de doornstruiken gevallen. Zonder blijvende schade, maar een serieuze aanslag op mijn wandelego!
Gelukkig heeft het prachtige, totaal verlaten, strand van Tsichlióndas even later veel goedgemaakt: een verademing, twee kilometer schitterend strand en zee, en voor een paar uur was dat er helemaal alleen voor mij…

Aan die wandeling heb ik nog een andere mooie herinnering. Voorbij het schapenstrand sloop ik heel voorzichtig in de richting van de schildpaddenpoel, in de hoop de dieren te kunnen waarnemen zonder ze te verstoren, doch de reactie was heel anders dan verwacht: ééntje had me vrij snel in de mot en kwam direkt op me af, gevolgd door de rest van de meute.
Even later zat ik op het strandje bij de poel omringd door een twintigtal moerasschildpadden, dus heb ik maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om daar te picknicken en mijn brood en stuk cake te delen met de blijkbaar hongerige beestjes.

Wat me tijdens de bezoeken aan de archeologische sites wel wat verbaasde, was dat bijvoorbeeld de klassieke tempel van Méssa achter stevige hekken beveiligd is (ik was te lang blijven hangen bij de zoutpannen van Kalloní en kwam er net na het sluitingsuur aan), maar de veel oudere ruïnes van Sarakína, Mythimna, Pyrrha en Ántissa vrij toegankelijk zijn.

Van alle oudheidkundige restanten op Lesbos is de laatste me het meest bijgebleven. Meer dan drieduizend jaar tastbare geschiedenis: muren, torens, voetpaden en grondvesten van huizen, sporen van de eerste immigranten op Lesbos, van de opkomst, bloei en ondergang van een hele beschaving, en ik daar helemaal alleen en in mijn eentje in ronddwalend…
Anderzijds is het een teken aan de wand dat je nog duidelijke sporen vindt van opgravingen, die enkele jaren geleden, wellicht omwille van economische redenen, in de steek zijn gelaten.
Ik hoop dat dit in de toekomst terug kan opgenomen worden.

De verblijven en de gastheren en -vrouwen waren zeker in orde. Vooral met de eigenaars in Charamída ben ik lang aan het napraten geweest, en dat zijn reuze aardige mensen.
Skála Sikaminéas verdient zeker de prijs van mooiste locatie: het haventje bij zonsondergang met zijn kerkje en terrasjes, restaurant Anemoúsa, de allereerste avond op Lesbos. Na de lange reis bracht me dit onmiddellijk in een sfeer van rust, ontspanning en gemoedelijkheid die de rest van de vakantie is blijven hangen.

Sígri, waar je vanaf het balkon een panorama hebt op de resten van het versteende bos…
In de tuin van het museum daar geraakte ik aan de praat met twee geologen die bezig weren met de conservatie van een pas blootgelegde boomwortel. In dat halfuurtje kwam ik heel wat te weten over hoe deze bomen zo prachtig zijn geconserveerd, hoe de vulkaanuitbarstingen zich destijds hebben voorgedaan, en wat er allemaal voor nodig is om de restanten ervan te bewaren en te tonen aan het publiek. Eerbied voor deze mensen die dagenlang, met niet meer dan een parasol tegen de brandende zon en de warme wind zitten te werken voor het behoud van ons natuurlijk erfgoed…

Ik kwam in de eerste plaats naar Lesbos om van de natuur te genieten. En ik zal het geweten hebben…
De Blauwe ijsvogelvlinder, voor mij één van de mooiste Europese vlinders, die persé mee op de foto wou terwijl ik eigenlijk de bloem probeerde te fotograferen.
De Kuifleeuwerik in Kalloní, die een zangpost uitzocht op vijf meter vóór de kijkhut waar ik naar de verre Flamingo’s en Kluten zat te turen, en die daar zolang het beste heeft gegeven van zichzelf dat ik net te laat kwam om de tempel te bezoeken in Méssa.

Cheilanthes pteridoides, een voor mij nieuwe varensoort waarvan ik zelfs niet verwacht had ze daar aan te treffen (varens zijn naast orchideeën mijn favoriete plantengroep) en die ik daar toevallig (had een dringende boodschap) op enkele meters naast het wandelpad aantrof, slechts één exemplaar. En tenslotte, vermoed ik toch, een Himantoglossum caprinum, Geitenorchis, één van de weinige nog bloeiende orchideeën die ik mocht tegenkomen, midden in een bijna hermetisch afgesloten olijfboomgaard, zodat het me heel wat moeite en een aanzienlijke omweg heeft gekost om erbij te geraken. Een belofte voor nog veel meer bij een volgend bezoek…

Ypsiloú, het klooster bovenop een vulkaan, maar gelijktijdig een oase van rust en groen in een dor en droog landschap.
Ágios Ermogénis verdient terecht een prijs als een van de meest pittoreske baaitjes van Lesbos. Het was er druk – er waren wel vier mensen aan het strand – maar ik heb begrepen dat het er in de zomer wel drukker aan toe gaat…

Alles lijkt veel trager te gaan op Lesbos, en er is, ongeacht het tijdstip, altijd lekker (en veel!) eten te krijgen. En de retsína mocht er ook best wezen.
Het enige dat voor mij de vreugde wat getemperd heeft, is dat het orchideeënseizoen al heel ver gevorderd was (volgens de uitbater van To Kafenéio was de bloei zeker drie weken voor op schema), en ik wel heel veel orchideeën gezien heb, doch maar enkele soorten nog in bloei.
Jammer, maar een goeie reden om nog eens terug te keren, een maand eerder dan.

Ja, ik ben een tevreden Loper op Lesbos.
Alvast bedankt voor de onvergetelijke vakantie!

Lesbos, 17 – 28 mei 2018

 

totaal verlaten strand van Tsichlióndas
totaal verlaten strand van Tsichlióndas

moerasschildpadden delen in picknick
moerasschildpadden delen in picknick

ruïne van het oude Ántissa
ruïne van het oude Ántissa

haventje van Skála Sikaminéas
haventje van Skála Sikaminéas

pas blootgelegde boomwortel
pas blootgelegde boomwortel

Blauwe ijsvogelvlinder
Blauwe ijsvogelvlinder

Kuifleeuwerik bij Kalloní
Kuifleeuwerik bij Kalloní

<em>Cheilanthes pteridoides</em>, een varensoort
Cheilanthes pteridoides, een varensoort

<em>Himantoglossum caprinum</em> (Geitenorchis)
Himantoglossum caprinum (Geitenorchis)

klooster Ypsiloú, bovenop een vulkaan
klooster Ypsiloú, bovenop een vulkaan

Ágios Ermogénis
Ágios Ermogénis

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | privacy | copyright | contact