home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Arrangementen > Olijven oogsten op Lesbos
Pagina afdrukken E-mail   Olijfteelt

  Olijfoogst

  Verblijfplaats Skála Sikaminéas

  Arrangement olijven oogsten op Lesbos

  Foto'sOlijfteelt
Met meer dan 11 miljoen olijfbomen, gemiddeld 126 per inwoner, kan Lesbos met recht de grootste olijfgaard van de wereld worden genoemd. Er worden al sinds de prehistorie olijven op het eiland geteeld, wat onder meer blijkt uit de vondst van een pers uit het 3e millennium voor Christus.
Vrijwel elke familie heeft een olijfgaard, elk dorp zijn eigen olijfperserij, en in de herfst en de winter is een groot deel van de bevolking druk met het oogsten en verwerken van de vele tonnen olijven.
De olijfolie, 'het vloeibare goud' van Lesbos is van uitmuntende kwaliteit: hij heeft het predikaat 'product met beschermde geografische aanduiding' van de Europese Unie, is licht verteerbaar en heeft een ietwat peperige smaak.


Olijfoogst
Het maken van olijfolie, vooral op Lesbos, vergt veel geduld en noeste arbeid: de helft van de olijfgaarden ligt in heuvelachtig gebied en is vaak alleen te voet of met ezels te bereiken; het oogsten gebeurt dan ook vrijwel overal met de hand. Als de olijven bijna rijp zijn, medio november, worden er netten rond de bomen gelegd, waarna de vruchten met stokken van de takken getikt, in zakken gedaan en naar de olijfpers worden gebracht.
De persmethode is door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven, al is het proces inmiddels gemechaniseerd: eerst worden de olijven gewassen, dan met pit en al gemalen, waarna de pulp wordt gekneed.
Tot slot wordt het sap gecentrifugeerd om olie van water te scheiden.


Verblijfplaats Skála Sikaminéas
'Er ligt hier een haventje, het haventje van de Madonna, het lieflijkste haventje dat ik ooit zag.' Zo beschrijft Strátis Myrivílis, auteur van de bekende roman De Zeemeermin-Madonna, het vissersdorpje Skála Sikaminéas aan de noordkust van Lesbos, waar u zult verblijven en de olijfoogst zult meemaken.
Een levendig dorp, aan de voet van het Lepétymnos- gebergte, met een bewogen geschiedenis: in de kafeníons aan de haven worden nog steeds herinneringen opgehaald aan 'de overkant', de Turkse kust waar de Skalioten eens grote landerijen bezaten. Nu leven de 150 inwoners van visvangst en olijfteelt. Het dorp heeft verder een bakkerij, een kruidenierswinkeltje en twee taverna's. Op tien minuten lopen ligt een door tamarisken omzoomd strand.


Arrangement olijven oogsten op Lesbos
De eerste en laatste dag verblijft u in Charamída, in het zuidoosten van het eiland, de overige nachten in het hotel van de familie Kiparíssis, aan het haventje van Skála Sikaminéas, in het noorden, waar u 's ochtends gewekt wordt door het gepruttel van de uitvarende vissersbootjes.
Na het ontbijt helpt u de familie van 9 tot 14 met het binnenhalen van de oogst; rond het middaguur wordt er gepicknickt in de olijfgaard. Ook leert u over het proces van olijf tot olie, en bezoekt u de dorpsperserij.
Na elke twee werkdagen bent u een dag ‘vrij’ om de rest van het eiland te zien: een wandeling door de uitlopers van het gebergte of een ontdekkingstocht met uw huurauto.
Periode: 13 tot 24 november, verlenging mogelijk.
Klik hier voor het programma.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!


Foto's


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact