home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Paul en Gerda, Vlaanderen
Pagina afdrukken E-mail


Verwachtingen ruimschoots overtroffen
Spijtig genoeg is deze heerlijke vakantie voorbij!
Eerst en vooral dien ik u te feliciteren met de schitterende documentatiemap die u ons heeft laten bezorgen. Wij trekken er reeds jaren op uit, maar dergelijke informatie en documentatie kregen we nog nooit.
De bestemming zelf heeft onze verwachtingen niet alleen ingelost, maar meer zelfs: ruimschoots overtroffen. De wandelingen zijn zeer goed beschreven, want qua markeringen op het terrein zou het zonder gedetailleerde kaart of routebeschrijving bijzonder moeilijk zijn.

Skála Sikaminéas
Schitterend gelegen. Bijzonder aangenaam kader. Zeer goed adres. Vriendelijke eigenaars. Aan te bevelen. Goede service.
Een absolute must: de zonsondergang als je aan het kerkje in de haven staat.

Wandeling naar Eftaloú
De klim over het klif, op de heenweg langs de kust, is best avontuurlijk. De naturisten op het naaktstrand vonden onze exploten een applaus waard.
De kleine vistaverna is open en het is er heerlijk toeven onder de tamarisken aan de rand van de zee.
Parcours aangepast: op de terugweg aan de kapel van Ágios Dimítrios de weg omhoog richting Lepétymnos genomen, de kalderími richting Skála opgezocht en zo terug naar beneden. Een aangename, avontuurlijke afwisseling met het parcours op de heenweg. De talrijke weggegooide zwemvesten langs de kant van de weg tussen Ágios Dimítrios en Lepétymnos wijzen op behoorlijk wat activiteit 's nachts van mensen die de Europese droom opzoeken. Tot boven telde ik er zeven.

Wandeling door olijfgaarden naar zee
De mooiste wandeling die we in Skála Sikaminéas gemaakt hebben: zeer goed beschreven, afwisselend, mooie panorama's, rustig, een dorpje back in time, een kerkje op een uitzonderlijke locatie, een kafeníon onder de plataan tussen de locals.
Tavérna Kagiá heeft ons bekoord: bijzonder rustig gelegen, goede service, droomdecor onder de tamarisken, een paar meter van de waterlijn.
Verder hebben we ook te voet Sikaminéa, Chálikas en Mólivos verkend.
Sikaminéa heeft ons verrast door zijn eenvoudige en sobere schoonheid. Molívos is buitengewoon mooi, maar ook veel drukker en trekt meer toeristen aan.

Wandeling langs drie kloosters
Een schitterende wandeling in een aangenaam decor.
We hebben ons geparkeerd aan het eerste klooster, Myrsiniótissas: prachtig gelegen en moederziel alleen, plaats genoeg.
Bijzonder mooie kalderími omhoog. De taverna aan het klooster Limónos is aan te raden, goede service.
Een bezoek aan het meertje hebben we ook gedaan en het is aan te raden: zeer veel schildpadden te zien.

Met de auto
Met de wagen is de weg tussen Mandamádos en Agía Paraskeví en die via Kápi naar Stípsi een aanrader.
Op onze weg naar Vaterá zijn we gestopt aan de zoutpannen van Kalloní; waarneming van tientallen flamingo's.

Vaterá
Ons huis was zeer mooi gelegen, met een schitterend uitzicht vanaf het terras.
In de taverna's op de kustweg was behoorlijk wat bouwactiviteit in verband de nakende opening van het seizoen, maar dat stoorde ons niet.
De gastvrouw heeft ons bijzonder goed onthaald met elke dag een andere attentie: aan te bevelen, zeer vriendelijke mensen.

Wandeling rond Vaterá
Een enkele opmerking. Na de bijenkasten dient na twee minuten rechts de rivier overgestoken te worden. Het water was echter nogal diep, met wat improvisatie is ons dat met één natte voet gelukt. Avontuurlijk, maar geen probleem voor ons.
De taverna aan het haventje van Ágios Fokás hebben we ook bezocht, basic en in orde bevonden. Zeer rustig en absoluut Grieks.
Een spijtige vaststelling: de weg omhoog richting Vrísa wordt links en rechts ontsierd door sluikstorten, een snoodaard was er zelfs in geslaagd om zich met zijn pickup vast te rijden in een landweg.

Wandeling rond Agiásos
Volgens ons de mooiste wandeling die we gemaakt hebben: de kalderími naar Agiásos behoort tot de mooiste die we gezien hebben en het stadje ademt een bijzondere sfeer uit.
Een bezoek aan de oase van Agíi Anágiri is een aanrader, zeer vriendelijke uitbaatster van de taverna, droomligging, absolute rust en volgens ons een must. En dan terug omhoog naar Asómatos, een dorp uit ‘het leven zoals het is’.

Wandeling naar het aquaduct van Lámbou Míli
Ter hoogte van het kerkje dat slotvast was zijn we terecht gekomen in echt noodweer. Onweer en hevige regenval hebben hier een einde gemaakt aan onze tocht richting aquaduct, want na enige tijd bleek de enige oplossing een terugtocht in de gietende regen richting oase van Karíni, waar we drijfnat een schuilplaats vonden bij de vriendelijke uitbaters van de taverna.
Na anderhalf uur hebben we dan tussen twee onweders in ons voertuig kunnen bereiken. Onze routebeschrijving heeft het niet overleefd.

De dag erna hebben we met de wagen de weg van Ambelikó via Akrási naar Plomári genomen, een absolute aanrader, wel een avontuur na hevige regenval en steenval.
Dan vergeten we nog de duizenden olijfbomen, de kalderímia, de bloeiende oleanders, de bijzondere dieren en vogels, de vriendelijke mensen en het lekkere eten.

Kortom, we hebben er erg van genoten, het was een zeer mooie reis.
We danken u voor de service, de wegbeschrijvingen en de tips.

Lesbos, 3 – 14 juni 2013

 

de kust van Mólivos
de kust van Mólivos

zonsondergang bij Skála Sikaminéas
zonsondergang bij Skála Sikaminéas

ouzo onder de tamarisken
ouzo onder de tamarisken

wandeling langs drie kloosters
wandeling langs drie kloosters

flamingo's bij Kalloní
flamingo's bij Kalloní

kust bij Vaterá
kust bij Vaterá

<em>kalderími</em> bij Agiásos
kalderími bij Agiásos

bijzondere vogels: Zwartkopgors
bijzondere vogels: Zwartkopgors

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact