home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Ouzofestival begonnen!
Pagina afdrukken E-mail


6 juli 2013
De hele komende week staat op Lesbos de nationale drank van Griekenland, ouzo, centraal.
Het jaarlijkse festival, normaal gedurende twee dagen gevierd in ouzohoofdstad Plomári, duurt deze keer een volle week en is uitgebreid met twee locaties: Sígri en Mytilini.
Elke dag zijn er demonstraties, muziekuitvoeringen en, uiteraard, proeverijen, want al denkt de leek dat alle ouzo hetzelfde smaakt – namelijk naar anijs – de échte kenner proeft wel degelijk verschil tussen de twintig soorten die er op Lesbos worden geproduceerd. Elke distilleerderij heeft dan ook zijn eigen recept: zo wordt de ouzo van Pitsiladí, die beschouwd wordt als de beste ter wereld, gemaakt van bietenalcohol waaraan het aroma van anijs wordt toegevoegd die twee dagen in juten zakken in zeewater heeft gemarineerd.

Verder zijn er tijdens het festival workshops en debatten, onder meer over het langzaamaan verdwijnen van de authentieke kafeníons en ouzerieën op het eiland, en is er een tentoonstelling met werk van fotografe Tzéli Hatzidimitríou, die een aantal jaren geleden het prachtige boek ’39 coffiehouses and a barbershop’ publiceerde.
Het festival eindigt zondag 14 juli met een groot rebétiko-concert in de haven van Mytilíni

 

oud <em>kafeníon</em> in west-Lesbos
oud kafeníon in west-Lesbos

Pitsiladí, de beste ter wereld!
Pitsiladí, de beste ter wereld!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact