home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Esther en Wim van Veen, Sint Jansklooster
Pagina afdrukken E-mail


Wat een mooi eiland, Lesbos!
We hebben een heerlijke vakantie gehad. Wat een mooi eiland, Lesbos!
Al vanuit het vliegtuig zagen we al dat groen, met die mooie diepblauwe zee eromheen.
We kwamen voor de vogels en dat is gelukt. Begonnen in Skála Kallonís (prima accommodatie!), waar we de wetlands zijn ingegaan. Ook na een dagje bergen telkens geëindigd in het moeras en rond de oostelijke rivier. Daarna in Sígri, tuin vol bloemen bij Anastasía, en geëindigd in Charamída.

Wij zijn geen ’twitchers’. We hebben telkens gewoon stilgestaan bij de Roodborsttapuit, helder zingend en roepend boven op een struikje, bij de zoveelste Bosruiter, de zoveelste Ralreiger of Kleine Zilverreiger en bij die ene Grote Zilverreiger.
En genoten van de vlucht van de zoveelste Zwarte Ooievaar en van die ene ‘gewone’ ooievaar (maar ja, wat is gewoon?), van de Zwartkopgors (mooi, kort, herkenbaar zangetje), van één kijkerbeeld met twee Rouwmezen en twee Oostelijke Blonde Tapuiten (kerkje langs de weg, bij een vallei, na Mesótopos), van een grote wolk Spaanse Mussen (meermalen), van de kleuren van de Bijeneters, van alle klauwieren die ons het eiland rond hebben geleid (Maskerklauwierman volop aan het zingen op de parkeerplaats bij het kerkje, langs het witte weggetje bij Skála Sikaminéas), van de honderden Gele Kwikstaarten op trek (plasjes boven Sígri), een Nachtzwaluw die lag te rusten op een brede tak (ten noorden van Sígri), Arendbuizerden cirkelend in de lucht; roepende Raven, de Steenuiltjes langs de weg, de volop zingende Putters en Groenlingen, de Grutto’s en Kemphanen, eigenlijk Kemphénnen (hè hè, gelukkig, die kennen we!).

Bijzonder was natuurlijk de vlinderende vlucht van de Rüppelsgrasmus. Je ziet een grote zwarte vlinder naar beneden dwarrelen en dan duikt die opeens struiken in. En hij zingt! Dan pas zie je een echte vogel. Een Britse vogelaar vertelde ons dat er maar zo’n tien paartjes voorkomen op Lesbos. Op twee plaatsen hebben we hem gezien: meerdere mannetjes zingend op de parkeerplaats tussen Pétra en Mólivos, zowel aan de zeekant als aan de andere kant van de weg, de bergkant. En een paar dagen later langs de weg (slecht parkeren!) boven het klooster Limónos (in de buurt van de grote haarspeldbocht, rechts langs de weg).
Bijzonder was ook de Turkse Boomklever, gewoon broedend in een dode omhoogstaande boomstam. Alle vogelaars van het eiland kennen de plek. Ze hebben vast binnenkort jongen. En dan wordt er weer volop gevlogen. En het Wouwaapje, rondscharrelend in het riet. En plots: in datzelfde riet een Klein Waterhoen opvliegend.

Natuurlijk elke dag 'mysterybirds'. Te kort gezien, te dicht in het riet, verdwijnend in de lucht, te vaag boven zee ….. Een lesje loslaten.
En genoten van alle andere natuur: heremietkreeftjes, mooie schelpen, schildpadjes, hagedissen, bloeiende planten, stuifzandjes, schuimkoppen op zee, en de zon!
En van het eten op het terras. Van ontbijt tot diner. Buiten zitten.

Oh ja, u denkt wellicht dat er 150.000 Kuifleeuweriken of meer zijn op het eiland, maar dat is niet zo. Er is er maar ééntje die je ziet, en die vliegt gewoon telkens met je mee. Of zoals een Britse vogelaar ons vertelde: als je als vogelaar naar Lesbos gaat en je komt terug zonder een Kuifleeuwerik te hebben gezien: ‘stop birding, you’re wasting your time’.

Het informatiepakket van Lopen op Lesbos was zeer geslaagd. De informatie gaf ons de gelegenheid plannen te maken, elke dag opnieuw, en ook om gewoon van de plannen af te wijken, elke dag opnieuw. Zo hoort dat in een vakantie.

Lesbos, 26 april – 3 mei 2013

 

Ralreiger
Ralreiger

'die ene Grote Zilverreiger'
'die ene Grote Zilverreiger'

waterschildpadden
waterschildpadden

Steenuil
Steenuil

Grote mediterrane steekmossel
Grote mediterrane steekmossel

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact