home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Wouter, Lucette en Jolijn Gouweloose, Nijlen (België)
Pagina afdrukken E-mail


Lopen op Lesbos heeft goed werk geleverd!
Een eiland in de Caraïben?
Dat was inderdaad de eerste indruk toen we ’s avonds laat op Mytilíni toekwamen. Een zwoele 29°, een luchthaven zo groot als een busstation en vlak daarop met onze huurauto door de heksenketel van Mytilíni.

Oeroude rituelen
Hoe anders kun je immers de sfeer omschrijven van de kerk in Agiásos, volgepakt met pelgrims in hun mooiste pak, de popes die heel atonaal hun teksten zingen, de patriarch die zijn zegelring laat kussen, het wassen beeld van Maria dat door de gelovigen beroerd wordt met bossen basilicum, en dat in een dorp waar op iedere paal een affiche van de communistische partij prijkt.

Storm in het gebergte
Als we vanuit Stypsi de pas bestijgen richting Vafiós neemt de wind in kracht toe, de wolken zakken steeds lager, zodat op de pas zelf mistige wolken voorflitsen en we ons met moeite staande houden. Gelukkig hadden we fleece en regenjas bij, want dit waren alpiene weerbeelden.

Ágios Nikólaos stelt teleur
Op weg naar de monding van de Baai van Kalloní betrekt de hemel en ja hoor, alle sluizen open en dit helemaal niet verwacht. Druipnat kunnen we schuilen in het kerkje en we ontsteken twee kaarsjes voor de heilige Nicolaas om ons voor verder onheil te behoeden. Maar tevergeefs, na luttele droge minuten gestapt volgt een nieuwe plensbui van een uur.

Een tuin van Eden
Overal langs de weg staan de opengebarsten vijgen en rijpe druiven klaar om geplukt te worden. En dat gecombineerd met lokale honing en schapenkaas plus ovenvers brood (vanaf dag drie verliep de conversatie bij de bakker al volledig in het Grieks!) leidt tot een ongelooflijk ontbijt. Met een beetje zoeken vind je ook snel de bakkers met de lekkerste gebakjes.

Sukkelaars
De vele achtergelaten zwemvesten langs de stranden waren ons al opgevallen, maar op een ochtend werden we dan toch geconfronteerd met menselijke ellende. Een hoopje gelaten vluchtelingen, waaronder toch wel wat kinderen, onder de hoede van enkele agenten, klaar om weggebracht te worden. Hun lot is weinig benijdenswaardig, want de Griekse autoriteiten lappen alle Europese regels rond de opvang van migranten aan hun laars.

Een verdrongen verleden
Zoveel eeuwen Ottomaanse aanwezigheid, en bijna alle sporen weggewist. De minaretten afgebroken, de badhuizen verwaarloosd, de mensen verjaagd. En het besef dat het er aan Turkse kant even wreed aan toe ging. Smyrna platgebrand, Grieken en Armeniërs verjaagd en vermoord. En dan de oase van Agíi Anágiri. Twee oudere mensen die picknicken. Uit hun geparkeerde wagen weerklinkt luide muziek. Grieks? Turks? Of gewoon muziek uit Klein-Azië?

Praktijkles biologische landbouw
Hoe je je meloenen moet toppen, het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke courgettebloemen, hoe je olijfbomen ent, okra plukt. Twee volle uren heeft onze gastheer Yánnis ons rondgeleid op zijn bedrijf. Voertaal? Grieks met armgebaren. En we hebben alles begrepen (waarbij onze lessen oud-Grieks na 40 jaar toch nog hun nut bewezen).

Zorgeloze vakantie
De huurauto staat klaar, de accommodatie is perfect, de wandelingen zijn netjes uitgestippeld (op wat semantische onduidelijkheden na), de bezienswaardigheden liggen op hun voorspelde plaats, de flamingo’s vliegen op het juiste moment over de zoutpannen, op de tavernetips valt niks aan te merken, kortom Lopen op Lesbos heeft hier goed werk geleverd!

Lesbos, 3 – 17 september 2009

 

Ottomaanse aanwezigheid
Ottomaanse aanwezigheid

zonsondergang bij Pétra
zonsondergang bij Pétra

waterschildpadjes
waterschildpadjes

gastheer Yánnis legt uit
gastheer Yánnis legt uit

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact