home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Paul Böhre, Timo ten Cate, Roef Mulder en Ferry Ossendorp, Amstelveen, Pijnacker en Pieterzijl
Pagina afdrukken E-mail


Eleonora’s valken komen uit zee
We bezochten Lesbos van 6 tot en met 13 mei. Twee van ons (redacteur Paul en fotograaf Roef) om in opdracht van het tijdschrift Grasduinen een reportage te maken voor een vogelreisspecial in december van dit jaar. De andere twee, vrienden van Paul, om naar de vogels, maar ook naar reptielen, amfibieën en vlinders te kijken.
Lopen op Lesbos heeft voor ons de route uitgestippeld, en wel zo, dat we de vogelaarsbrij rond Skála Kallonís zoveel mogelijk ontlopen. Want dat gebied is door de colonnes Nederlanders en vooral Engelsen al genoeg uitgekauwd in de afgelopen jaren. De eerste twee dagen verblijven we daarom in Vaterá, aan de zuidkust van het eiland.

De eerste ochtend gaan we naar de landtong met de tempel van Dionysos. Vanaf de rotsen zien we veel pijlstormvogels over zee vliegen (Yelkouan en Scopoli's). Vijf tuimelaars geven een showtje, vlak voor onze neus, waarbij ze zelfs uit het water springen! Twee Eleonora's valken komen uit zee, schitterende valken en een van de soorten waarop we van tevoren hoopten. Ze zitten nu al in de knip.
Langs de rivierbedding vlakbij het strand horen we nachtegalen en wielewalen zingen, en zien we de eerste zwartkopgorzen. En een hardoen op de rotsen, een prehistorisch aandoende reuzenhagedis. Hij poseert als een volleerd model voor de fotograaf.

Richting Polichnítos ontdekken we een groepje bruinkeelortolanen, ook een specialiteit van het eiland. En zien we langs een riviertje een woudaap in paalhouding staan, op drie meter afstand, best bizar. Hij kijkt ons met superschele ogen aan.
In de plaatselijke zoutpannen genieten we van de steltkluten en de vele andere soorten steltlopers die er ronddribbelen. Langs het strand vind ik mijn eerste pelikaansvoeten tussen de vele andere soorten schelpen. Leuk voor thuis!

In het bos bij Achladerí zien we al snel de luid zingende Turkse boomklevers. Weer een nieuwe eilandsoort binnen. Maskerklauwieren foerageren rond de parkeerplaats, alweer zo'n prachtig gekleurde vogel om te zien.
Aan het eind van de middag bezoeken we de zoutpannen van Kalloní, en sluiten de dag af met flamingo's, zwarte ooievaars, casarca's, vele soorten reigers en steltkluten. Het zachte licht is nu werkelijk prachtig!

De volgende morgen zijn we al om zes uur present in de Nápivallei, ten noordoosten van Kalloní. De Griekse spotvogel staat deze ochtend op het programma. We vinden al snel een luid zingend exemplaar langs het wandelpad naar boven. Ook zien we die ochtend veel soorten klauwieren, hoppen, bijeneters, diverse soorten grasmussen, lannervalk, arendbuizerd, en enkele Moorse landschildpadden.
Daarna rijden we richting Sígri, in het vulkanische westen, waar we de komende drie dagen zullen bivakkeren. Onderweg scoren we tijdens een van de vele tussenstops direct al de eerste Smyrnagors, een van de meest gewilde soorten op het eiland, want extreem zeldzaam in de wereld. Verder vallen onderweg vooral de enorme hoeveelheden slangenarenden op. We zien er soms vier tegelijk.
Het landschap verandert richting Sígri steeds meer in een Schots-Iersaandoend berglandschap. Fantastisch!

Rondom Sígri vermaken we ons prima. Er is inmiddels veel vogeltrek op gang gekomen, we genieten dan ook met volle teugen en zien onder andere elf Eleonora's valken, Isabeltapuiten, zingende rosse waaierstaarten, Aziatische steenpatrijzen, blauwe rotslijsters, tientallen zwartkopgorzen op één lijntje, en nog veel meer Smyrnagorzen. Maar ook andere indrukwekkende dieren, zoals de scheltopusic, een enorme hagedisachtige slang, een steenmarter die ons secondenlang aankijkt, groene padden en boomkikkers in een rivierbedding vlakbij het appartement. En niet te vergeten de fossiele bomen, twintig miljoen jaar oud, heel bijzonder om te zien.

En nog veel en veel meer, maar dat verklap ik niet. Dat lees je in het komende decembernummer van Grasduinen.
Eén ding wil ik nog wel kwijt: we komen hier alle vier zeker nog eens terug. De appartementen, de vogels, de fraaie routes. Het was super. Lopen op Lesbos: bedankt!

Lesbos, 6 – 13 mei 2009

Vogelfoto’s: Roef Mulder

 

Zwartkopgors
Zwartkopgors

noordkust
noordkust

Roodstuitzwaluw
Roodstuitzwaluw

accommodatie Sígri
accommodatie Sígri

Smyrnagors
Smyrnagors

vogels scoren
vogels scoren

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact