home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Ouzofestival in Plomári
Pagina afdrukken E-mail


4 augustus 2012
‘Het eerste glas wekt de eetlust op, het tweede brengt gezondheid, het derde geeft vreugde, het vierde geluk, het vijfde leidt tot een goed gesprek, het zesde tot ruzie, het zevende tot vechten en na het achtste komt de politie’, zo luidt een oude volkswijsheid over ouzo, de nationale drank van Griekenland.
Lesbos staat alom bekend als hét ouzo-eiland; de anijsdrank – vergelijkbaar met tsípouro en ráki – wordt er al meer dan tweehonderd jaar geproduceerd.
Vroeger had vrijwel elk dorp een distilleerderij, met zijn eigen bereidingsprocédé en zijn eigen geheime receptuur, nu zijn dat er nog een kleine twintig.

Het plaatsje Plomári, aan de zuidkust van Lesbos, kan met vier distilleerderijen met recht de hoofdstad van de ouzo worden genoemd; het twee eeuwen oude stokerijtje van Pitsiladí, onlangs nog bezocht door de deelnemers aan ons arrangement Lesbos culinair!, produceert zelfs de beste ouzo ter wereld.
Hier, aan de haven van Plomári, wordt vandaag en morgen een manifestatie gehouden met als titel ‘geschiedenis en traditie van de ouzo’.
Met een tentoonstelling van oude stookketels, historische foto’s, een rondetafelgesprek over de verschillende productiewijzen, en veel muziek en dans.
De ouzo is gratis en de mezédes, traditionele hapjes die van oudsher elk glaasje vergezellen, worden verzorgd door de plaatselijke vrouwencoöperatie.

 

ouzowinkeltje Mytilíni
ouzowinkeltje Mytilíni

<em>yámas!</em>
yámas!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact