home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Antoinette Hofste en Koos Dansen, Arnhem
Pagina afdrukken E-mail


Heel veel vogelplezier vlakbij huis
Wij waren op Lesbos van 25 april tot 9 mei en gingen vooral voor de vogels. Op aanraden van Lopen op Lesbos kwamen we terecht bij Erika en Leftéris in Skála Polichnítou. Een betere plek en hartelijker mensen kun je je niet wensen!
We wilden zoveel mogelijk doen en beleven. Daarom stonden we stipt om zes uur op en zaten al voor half zeven in de auto om te gaan vogelen. Allereerst vlakbij, rond de zoutpannen. In de laatste droogvallende slikplasjes foerageerden bosruiters, Temmincks strandlopers en kleine plevieren, en in de sloot om de zoutpannen heen kleine zilverreigers en een groep van vier tot zes zwarte ooievaars. Vaak zag je die vanuit de auto alleen met hun kop boven de vegetatie uitsteken. Langs het strand vonden we toevallig een broedende griel met twee eieren.

Een prachtige plek is het beekje tussen de zoutpannen en Skamioúdi. We zagen er dagelijks woudaapjes en vele moerasschildpadden en soms een ralreiger, purperreiger of porseleinhoen. In en om de akkers en boomgaarden kwamen we kuifleeuweriken, grauwe gorzen en gele kwikstaarten in soorten en maten tegen. Op de electriciteitsdraden zaten geregeld bijeneters, klauwieren en soms roodpootvalken. In een olijfgaard bij Lisvori kruiste een prachtige scharrelaar ons pad.
Heel veel vogelplezier vlakbij huis dus!
Maar ook een rit naar de zoutpannen en de oostelijke rivier bij Skála Kallonís (steltkluten, kluten, flamingo’s, sporenkieviten, vorkstaartplevieren, kemphaantjes, krombekstrandlopers en diverse soorten sterns) of de rivier ten westen van Vaterá (woudaapjes, ralreigers, in het riet overnachtende groepen boerenzwaluwen, hop en wielewaal) leverde veel opwindende belevenissen en mooie foto’s op.
Langs de onverharde haarspeldbochtenweg van Káto Stávros naar Ambelikó bewonderden en fotografeerden we roodkopklauwier, grauwe klauwier, maskerklauwier en baardgrasmus. Van de beide laatste soorten zagen we nota bene vanuit de auto het nest.
Na drie tot vier uur vogels kijken kwamen we rond tien uur in de ochtend terug bij onze gastheer en gastvrouw voor een vorstelijk ontbijt van brunchkaliber. ’s Middags gingen we weer naar de vogels of we maakten een van de wandelingen uit de voortreffelijk verzorgde informatiemap.

’s Middags gingen we weer naar de vogels of we maakten een van de wandelingen uit de voortreffelijk verzorgde informatiemap. Daarbij genoten we geweldig van de prachtige landschappen, flora en overige fauna. We maakten maar twee langere autotochten: via Ipsiloú naar Sígri en terug langs Eressós (blonde tapuiten en bruinkeelortolanen) en naar Pétra en Mólivos (dwergooruil net voorbij Kalloní) en via Skála Sikaminéas terug.
Reuze gezellig waren ’s avonds het eten in de taverna’s aan de haven en de contacten met de medegasten.
Samenvattend kunnen we alleen maar zeggen: (Lopen op) Lesbos, fantástisch!

Vogelaars vinden veel informatie in het boek met kaartjes Birding on the Greek Island of Lesvos door Richard Brooks. Te koop op het eiland en via www.richard-brooks.co.uk.

Lesbos, 25 april – 9 mei 2008

 

ontbijt op het strand
ontbijt op het strand

Zwarte Ooievaars
Zwarte Ooievaars

waterschildpadden
waterschildpadden

Bijeneters
Bijeneters

Sporenkievit
Sporenkievit

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact