home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Fons van Esch, Amsterdam
Pagina afdrukken E-mail


Bijzondere ervaringen als niet-loper
Alles wat anderen hier over Lesbos te berde brengen (de natuur, de stadjes, de gastvrijheid, de keuken): het klopt. En voor zover niet, dan is de werkelijkheid nog fraaier en fijner dan weergegeven. Daarom ter aanvulling enkele bijzondere ervaringen die ik in april van dit jaar opdeed als niet-loper op Lesbos.

Na het turbulente verleden komen nog steeds velen op Lesbos van elders: immigranten of remigranten die na een (langdurig) verblijf elders weer terugkeren. Nog afgezien van passanten, zoals de toeristen.
Zo trof ik – met de auto op weg van Skála Sikaminéas naar Mandamádos – 's ochtends vroeg groepjes wandelaars op en langs de doorgaande weg. Allemaal mannen en in dezelfde soort zwarte kledij. Op een gegeven moment een hele grote groep, waaruit een vervaarlijk uitziend type zich breeduit voor de auto posteerde: ‘Where is the next police post?!’ Vooruit gewezen.
Wat verderop stond een vrouw bij haar auto foto's te maken. Haar dus gewaarschuwd, maar ze was van ‘here’ en ‘it happens all the time’. We zijn hier immers aan de grenzen van de Europese Unie – even verderop ligt al het grote Azië. (Na thuiskomst meldde overigens de krant dat de Griekse autoriteiten zó vriendelijk zijn voor vluchtelingen, dat het Europees parlement erop aandringt dat de andere EU-landen ze liever niet meer naar Griekenland terugsturen, als ze daar in eerste instantie Europa zijn binnengekomen).

In het dorp Lepétymnos bij de enige taverna de lokale pope (papas) op het terras aangetroffen. Zijn Engels was net zo goed als mijn Grieks, want toen ik vroeg of hij Engels sprak, dacht hij dat ik zelf Engels was. Toen duidelijk werd dat ik van Amsterdam (Ollandía) was, met handen en voeten begrepen dat hij een vrouw in ‘Ssstaijnwaijk’ (Steenwijk volgens mij) heeft/had en dat één (of wellicht drie) van haar kinderen van hem zijn. ‘Mikros kosmos’ riep ik enthousiast.
Hij bezat de sleutel van de kerk, dus privé-rondleiding gekregen – tot achter de ikonostase en met kerkhof en knekelhuis gratis erbij. Bij de ikonostase nog een grappig misverstand: de pope ging door de middendoorgang en wenkte mij hem te volgen. Maar toen ik dat te letterlijk wilde doen, werd ik streng naar de linkerzijdeur verwezen: verschil moet er immers zijn.
Het heiligste der heiligen rondom het altaar werd verstandig opgefleurd met een luie stoel en diverse thermoskannen. Priester zijn is gewoon werk – en in Griekenland kennelijk zelfs een ambtenarenbaan.
Op mijn verzoek poseerde hij graag voor de foto: kennelijk was hij al goed gewend aan statieportretten. De directie van Lopen op Lesbos vertelde me nog dat hij inmiddels 87 is en in de zomer naast de kerk woont, waar zijn vrouw op een houtvuur kookt.

Tot slot nog een foto van in het Taxiárchosklooster bij Mandamádos. Klompen met de drie kruizen van het Amsterdamse stadswapen: een Lesbioot die behouden is teruggekeerd? Nou, dat willen wij dan ook wel!
Luieren en rijden op Lesbos: zeker doen!

Lesbos, 30 maart – 11 april 2008

 

ontmoeting onderweg
ontmoeting onderweg

haventje van Mólivos
haventje van Mólivos

de pope van Lepétymnos
de pope van Lepétymnos

zicht op Pétra
zicht op Pétra

Hollandse klompen in Grieks klooster
Hollandse klompen in Grieks klooster

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact