home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Joop en Evelyn Krijgsman, Berkhout
Pagina afdrukken E-mail


Spaanse mussen in hoge palmen
Van 11 tot 29 mei hebben we Lesbos een beetje leren kennen en meteen aan onze favorieten toegevoegd.
Over de organisatie Lopen op Lesbos kunnen we kort zijn: snelle mailantwoorden in de voorbereidingsperiode, uitstekende informatiemap, en wandelbeschrijvingen die kloppen zoals ze behoren te kloppen. Veel goede achtergrondinfo over cultuur, geschiedenis, en zo nodig een routebeschrijving naar het beginpunt van een wandeling.
En we keken steeds: wat is bij deze wandeling hun eettip. Onze twee winnaars: Tavérna Eftaloú (o.a. heerlijke uientaart, auberginesalade, prima vis) en Tavérna Diónysos in Skála Kallonís (Diónysos salade, gefrituurde aubergine, Red Snapper), maar we hebben op de meeste plekken goed gegeten, soms met onze voeten bijna in zee. Voor vegetariërs die ook af en toe vis eten: volop keus!

We kozen voor drie accommodaties: noord, west en zuid.
In Skála Sikaminéas was het prima toeven bij Aphrodíte. Kamers met balkon en zeezicht. Goed adres, leuk haventje waar de inktvis hangt te drogen, veel taverna’s, verse vis, rustige strandjes vlakbij en… een goede bakkerij in het dorp.
De mooie kust- en strandwandeling richting Eftaloú gemaakt, waar we de eerste moerasschildpadden ontdekten.
De stadswandeling door Mólivos moet je beslist niet overslaan. Zóveel te zien, en de Agorá is indrukwekkend. Volop keus aan restaurantjes, terrasjes, zelfs in de houten sahnisínia met zeezicht. Rüppell’s grasmus vloog op bestelling voorbij.
De wandeling via Klío is zeer afwisselend, zo loop je tussen de olijfbomen met daaronder brem, klaprozen, kamille en wegschietende smaragdhagedissen, later een totaal andere vegetatie bij een beekje: grote platanen met varens eronder. Een prima picknickplekje. De wandeling eindigt op het strandje Kagiá, even opfrissen in zee en bij Tavérna Kagiá kunnen we direct aan tafel.
De kloosterwandeling is beslist een aanrader. Met name het gedeelte tot het klooster Limónos is een eldorado. Tientallen dambordjes dansten voor onze ogen toen we ergens even zaten.
Als je op de vlakte van Kalloní komt heb je totaal geen schaduw meer, in ons geval bij 30-32 graden erg zwaar (trouwens, maak je de wandeling niet, dan is de beschreven autotocht naar het startpunt of tot het klooster Limónos echt de moeite waard).

Onze tweede locatie werd Sígri. Een totale omslag in landschap. Zó verrassend, opeens zijn er praktisch geen bomen meer, dus ook geen olijfbomen, maar wel stille tweepersoonszandstrandjes, mooie vergezichten, dat maakt wat goed. Uiteraard bezochten we het Natuurmuseum. Indrukwekkend!
Op de Zuidwandeling: rust, wind, stilte, lage vegetatie. O.a. veel kuifleeuweriken boven je hoofd, héél veel schildpadden, twee Lannervalken gezien.
De Noordwandeling is groener. Daar zijn ook weer akkers, vijgenbomen, olijfbomen. Om 16.30 uur maakten we de tocht, een mooi tijdstip als het heet is, en zagen onder meer de vale spotvogel, de kwak, tapuiten, kleine plevier. Een aanrader, deze tocht.

En dan komt de verhuizing naar Skála Polichnítou. Met de achtergrondinfo van Lopen op Lesbos vinden we onderweg leuke plaatsen om te stoppen. We zien en horen in Skála Kallonís tientallen Spaanse mussen kwetteren in hoge palmen. Passeren bermen vol met wilde stokrozen. Bij de zoutpannen véél flamingo’s. Wat gek, ze zijn niet roze, en dat is wel het beeld uit mijn kinderjaren van Diergaarde Blijdorp. Dat blijkt te komen door het soort eten. De steltkluten lopen sierlijk rond.
In Skála Polichnítou moet eigenlijk iedereen de laatste dagen verplicht verblijven. Wat een verwennerij ’s morgens bij het ontbijt en een prettige sfeer, persoonlijke aandacht voor de gasten!
Mooi uitzicht vanaf het balkon op de ondergaande zon.
De ontspannen oriëntatiewandeling naar Polichnítos over de voormalige verbindingsweg vanuit Skála is heel mooi en rustig. In het dorp is een bakkerij met heerlijk schepijs. In gebarentaal krijgen we wat we willen: amarenekersen en amandelen. Het privé-museumpje van Giórgos is gesloten, maar we ‘bewonderen’ zijn huisdier dat buiten voor het raam te zien is: een fazant.

Natuurlijk maken we via de zoutpannen de wandeling naar Lisvóri en maken we gebruik van de heetwaterbaden; niet te geloven dat we hier zo van opfrissen, terwijl het zulk warm weer is! Hierna is het weer prachtig lopen in olijvenland. We weten nog steeds geen naam van de bomen met grote oranjerode, trompetvormige bloemen. Door één bloemetje mee te nemen naar onze gastvrouw Erika is het raadsel opgelost: de granaatappelboom! Nooit aan gedacht. Schitterende bomen.
De wandeling Baaimonding maken we pas in de namiddag, na eerst uitgebreid te hebben gegeten bij de eettip in Nifída. Ook hier weer op het strand gegeten, we krijgen er geen genoeg van. Op een ligbedje wachten tot de gevulde paprika’s, vis, kaasballetjes etc. een beetje gezakt zijn en dan aan de wandel. Niemand kom je tegen! (Tja, waar wél eigenlijk?) Het is weer genieten.

Een topper was de bergwandeling over de uitlopers van het Olymposgebergte rond Agiásos. Maar… conditie is nodig hier, vooral voor het dalen!
We lopen ruim een half uur omhoog via het oude pelgrimspad naar Agiásos. Daar zitten diverse mensen op straat met kistjes kersen: 3 euro per kilo. Een kilo is te veel voor in de rugzak en voor onze magen, want we hebben net daarvoor de fameuze baklavabakkerij (hmm) bezocht.
Het is zó’n prachtige tocht, neem er een lange dag de tijd voor. Heel veel bos, waterloopjes, olijfgaarden, platanen, kastanjes, vijgenbomen, walnootbomen, het houdt niet op, wandelen in een groen bad! Kleurentherapie. En… veel kersenbomen! Toch maar een handje illegaal dan.
Vraag niet óf we weer naar Lesbos gaan, maar vraag wanneer en hoe lang.
Zo is het!

Lesbos, 11 – 29 mei 2007

 

drogende inktvis
drogende inktvis

<em>agorá</em> van Mólivos
agorá van Mólivos

héél veel schildpadden
héél veel schildpadden

bermen vol wilde stokrozen
bermen vol wilde stokrozen

uitzicht vanaf balkon
uitzicht vanaf balkon

huisdier: fazant
huisdier: fazant

veel olijfbomen
veel olijfbomen

kersen plukken in Agiásos
kersen plukken in Agiásos

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact