home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Over koken en cultuur
Pagina afdrukken E-mail


19 juni 2012
De vereniging Klein-Azië van het stadje Kalloní, in het midden van Lesbos, organiseert op zondag 8 juli een manifestatie waarbij de keuken van het eiland en de Kleinaziatische invloeden daarop centraal staan.
Motto: koken en cultuur.

Lesbos hoort geografisch gezien eerder bij Klein-Azië dan bij het vasteland van Griekenland: het ligt slechts tien kilometer van de Turkse kust.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw vestigden zich bovendien grote aantallen Griekse vluchtelingen 'van de overkant' op het eiland. Zij brachten eeuwenoude culinaire tradities met zich mee die snel in de lokale keuken werden opgenomen en anno 2012 nog steeds in ere worden gehouden. Recepten worden van moeder op dochter doorgegeven en de laatste tien jaar zijn er in veel dorpen vrouwencoöperaties ontstaan die zich inspannen om deze traditionele receptuur te bewaren en uit te voeren.

Tijdens het evenement in Kalloní presenteren niet alleen vrouwencoöperaties uit alle windstreken van het eiland hun producten, maar kan iedereen er bovendien meedingen naar een aantal prijzen die aan het eind van de avond worden uitgereikt.
De wedstrijdcategorieën zijn dolmadákia (met rijst gevulde druivenbladeren), papoútsia (gevulde aubergine) en bakláva.
In de jury onder meer de twee bekende koks en kookboekenschrijvers Dóra Parísi en Panágos Efstrátios.
Bezoekers kunnen overal van proeven, er wordt traditionele muziek gemaakt en er treedt een dansgroep op.

Het evenement wordt gehouden op het fraaie terrein van Kalloní Village, zo’n vijf kilometer buiten het stadje aan de monding van de Potamiá.
Aanvang 18 uur, toegang € 8.

 

koken en cultuur
koken en cultuur

gevulde wijnbladeren met citroensaus
gevulde wijnbladeren met citroensaus


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact