home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Rosanne van Yperen en Jeroen van der Hee, Leiden
Pagina afdrukken E-mail


Lesbische kaas en mooie wijn
De Lesbosreis die we begin april maakten was super!
Voor ons was het eiland vlak voor de Turkse kust niet de eerste kennismaking met Griekenland. Rhodos, Kreta, de Cycladen, die plekken hadden we al eens bezocht. Toch is Lesbos heel anders. Om te beginnen hebben we de gehele reis geen hoogbouw gezien. Echt nergens. Zelfs niet in de hoofdstad (nou ok, een paar appartementencomplexjes).

Is het dan alleen maar lieflijke dorpjes, traditionele huizen en eeuwenoude geitenpaden? Nee, want het leven op Lesbos heeft niet stilgestaan. In de ‘hoofdstedelijke’ kroegen van Mytilíni loungten we soms zo de tent uit, tussen hippe jongeren met Jules Deelder-achtige sikjes (de heren) en kekke schoudertasjes (de dames). Ook in Skála Sikaminéas zelf, de verblijfplaats, spreken mensen wel een beetje Engels, zeker de dochters van gastvrouw Afrodíte. En in de bus pakken jongeren gewoon een Vodafone-mobieltje om even een fotootje van zichzelf te maken en te versturen.

Het mooie is, zo vinden wij, dat je door de wandelingen pas echt het karakter van het Griekse land ervaart. Wij droegen steeds een knapzak, voorzien van Grieks brood, verse tomaatjes, Lesbische kaas en een mooie wijn.
Soms werden we plotseling omringd door een kudde schapen. Die hoorden dan bij een verweerde Griekse keuterboer met pretogen. Wist hij veel van de hectiek in het Europa waar hij blijkbaar bijhoort? 

Op veel wandelingen zie je ineens weer die mooie blauwe zee. En aan de overkant het immer aanwezige Turkije, samen met de geschiedenis van de volksverhuizing en het Grieks-orthodoxe religieuze leven.

Welke wandeling we achteraf het mooiste vonden, daar zijn we nog niet uit. De wandeling langs de kloosters was niet te moeilijk en erg aangenaam. Helaas was het die dag snikheet, en we waren te laat in de ochtend begonnen, waardoor we het zweet langs onze rug voelden lopen. Onderweg wel een paar schildpadjes gezien.
De wandeling naar de top van de Profítis Ilías had ook z’n eigen sfeer. Je begint in het vredige laagland, en langzaam wordt het winderiger en onherbergzamer, tot je onbeschermd aan de top staat. Gelukkig staat er helemaal bovenaan een kerkje (gewijd aan de profeet Elias) waar je als wandelaar bescherming en een goede lunchplek vindt.
En heel bijzonder blijft ook de wandeling door de oude molenvallei, waar je eerst langs oude ruïnes en later door een riviertje je weg omhoog vindt.

Grieken blijven natuurlijk een apart volk.
Enkele voorbeelden: als Grieken trouwen, smeren ze honing op hun hoofd en dansen ze door de slaapkamer (weten wij omdat toen wij in Skála waren, de dochter des huizes ging trouwen).
Als Grieken wegen aanleggen langs de zee, staat daar nimmer een vangrail. En als ze niet werken of slapen leven ze in de kafeníons.

Dankzij de huurauto kwamen we iedere avond weer netjes terug in Skála Sikaminéas. Meestal dineerden we in een van de taverna’s aan het haventje. Met mooi uitzicht op het kleine, stemmig verlichte kerkje op de rots. De rekening bedroeg overigens nooit meer dan € 20 (twee personen, met dessert én wijn!).

Na een week beginnen alle locals je te herkennen. Zo raak je ook eens in gesprek met iemand.
Een tip: ga zeker met Pasen in op de uitnodiging om het feest mee te vieren! Schrik dan niet als een puistige puber een Kalashnikov tevoorschijn tovert en richting de kust van Turkije schiet. Dat is zeker geen uitnodiging voor nieuwe vijandelijkheden.
De beste man is een Griek.

Lesbos, 2 – 16 april 2004

 

Turkije aan de overkant
Turkije aan de overkant

het kerkje van Profítis Ilías
het kerkje van Profítis Ilías

voorjaarsbloemen
voorjaarsbloemen

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact