home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Spannende gerechten
Pagina afdrukken E-mail


5 juni 2012
Iedereen die van Griekenland en haar keuken houdt kent natuurlijk evergreens als moussaká, tzatzíki en taramosálata, gerechten die in elk Grieks kookboek opduiken.
De Nederlandse, op Lesbos wonende publiciste Julie Smit presenteerde deze week echter een boek waarin ze voorbijgaat aan de clichés van de Griekse keuken en ons juist de onbekende kanten van het culinaire Griekenland voorschotelt.
Titel: Net niet Grieks; koken met Griekse ingrediënten.

‘Toen ik naar Lesbos kwam’, schrijft Smit op haar site, ‘voelde ik me als Alice in Wonderland bij het zien van al dat verse voedsel. Niet alleen het fruit hing overvloedig aan de bomen, maar ook op de velden en in de natuur groeide van alles dat je zelf kon oogsten. Deze regelmatige overvloed aan ingrediënten en de versheid ervan zette me aan tot het leren inmaken én tot het creëren van gerechten of 'vergrieksen' van bestaande gerechten.’.
Dat resulteert in spannende creaties als hemelse modder met vijgen, tomatensorbet met peterseliesaus en wilde-aspergesalade met kreeft.
Daarnaast bevat het boek, dat schitterend werd geïllustreerd door Sylvia Weve, allerlei wetenswaardigheden over Griekse ingrediënten, her en der gelardeerd met anecdotes uit de mythologie.

Net niet Grieks; koken met Griekse ingrediënten telt 144 pagina’s, verscheen bij Uitgeverij Smitaki en kost € 19 (internet) of € 22 (boekhandel).

 

wars van clichés
wars van clichés

Oosterse vijgenjam met feta
Oosterse vijgenjam met feta


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact