home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Margriet Scholtens en Peter Bakens, Den Haag
Pagina afdrukken E-mail


Rondwandelende dorpsfilosoof
Tussen Hemelvaart en Pinksteren verbleven we zeven dagen op Lesbos.
Vanaf het vliegveld direct in een prima huurautootje het zuidelijk schiereiland onder de hoofdstad verkend. Aan een stil verlaten strandje nog geen uur na aankomst het zeewater getest: heerlijk op temperatuur.
Daarna richting Skála Sikaminéas, waar gastvrouw Aphrodíte ons welkom heet. Die vriendelijkheid komen we in het vervolg van de week telkens weer tegen, of het nu de bakker, visser, kroegbazin of toevallige passant is, en dan in je beste Grieks antwoorden: kalinichta-kalispera of was het nou jassus…?

's Morgens vroeg uit de veren, na een koffie met lekkere yoghurt op weg met de goed functionerende routebeschrijving en dan 's middags lezen, zwemmen en luieren op het strand.
Een prachtige herinnering hebben we aan de wandeling langs de kustlijn naar Eftaloú, met z'n hete bronwater.
Overigens vragen wij ons af, na het lezen van de reactie van Catherine en Frank, of die hond die je op deze wandeling vergezelt door de Peerebooms geregeld wordt? Vriendelijk beest gelukkig, hoewel we in Frankrijk gemenere types zijn tegengekomen, is het helaas ook op Lesbos af en toe schrikken als er weer zo'n beest blaffend en grommend op je af komt. Gelukkig gebruiken we al jaren de anti-hond dazzler – een apparaat dat de meeste wandelaars wel zullen kennen – wat tot nu toe nog nooit heeft teleurgesteld: honden druipen met de staart tussen de benen af.
Elke avond aten we een hapje bij Anemoússa, aan de haven. 'Zet maar wat van die lekkere voorgerechtjes neer en een lekkere fles witte wijn uit Limnos'. En dan heerlijk mijmeren over de afgelopen warme dag en uitkijken over de haven met de boetende vissers, spelende kinderen en rondwandelende dorpsfilosoof.

De tweede helft van onze vakantie waren we te gast bij Sharon in Plomári.
Ook hier een uitstekend appartement met prachtig balkon nagenoeg op het strand. Na vier dagen 'uit' eten genoten we hier op het balkon, turend over de zee, twee avonden van een ratjetoe aan hapjes uit de 'grote stad' Plomári.
Prachtige wandelingen gedaan, onder andere de 'bedevaartstocht' naar het voormalige communistische bolwerk Agiásos. Niets teveel over geschreven in de reisbeschrijving. Helaas ging het op het eind van de wandeling even mis, we namen de verkeerde weg richting auto, en moesten op onze schreden terugkeren. En dat is vervelend op het eind van de wandeling met 33 graden celsius…
De wandeling naar Kournéla was ook de moeite waard, en heerlijk schaduwrijk.

Dan nog even voor de statistieken. Gezien (en met name gehoord): heel veel vogels, eekhoorns, slangen, hagedissen, twee koeien, schapen, geiten, schildpadden (één dooie), vlinders en prachtige torren en andere insecten.
Fauna helemaal overdonderend.
We waren blij dat Tom, onze vriend de entomoloog ons dit keer niet vergezelde, dan waren we geen meter opgeschoten tijdens de wandelingen!

Lesbos, 26 mei – 2 juni 2006

 

straatje in Mólivos
straatje in Mólivos

dorpspleintje
dorpspleintje

balkon Skála Sikaminéas
balkon Skála Sikaminéas

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact