home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Willemien en René Jongman, Barneveld
Pagina afdrukken E-mail


Natuur, zon, zee en rust!
In april en mei 2012 bezochten we het eiland Lesbos. In twee weken gebruikten we de plaatsen Skála Sikaminéas, Sígri, Skála Kallonís en Plomári als basis voor onze wandelingen. Allemaal verschillend van karakter.
Na de aankomst met het vliegtuig in Mytilíni en het in ontvangst nemen van de auto hebben we de dag benut om de stad en de burcht te bezoeken. Na het koude winterweer in Nederland is het een verademing om in de warme zomerzon door de hoofdstad te slenteren en bij de ruïne van de burcht in de prachtige gele en paarse bloemenweelde te lopen.
Na het bezoek rijden we over de kustweg naar Skála Sikaminéas in het noorden.

Skála Sikaminéas
De familie Gigíntis verwelkomt ons hartelijk, en diezelfde avond zitten we op het balkon van hun accommodatie.
’s Avonds eten we in een van de taverná’s aan de haven. Een Griekser tafereel met de blauwwitte vissersbootjes bestaat niet.
Hier maken we onze eerste echte wandeling. We vertrekken vanaf ons appartement naar het dorpje Eftaloú. Het is een mooie, zonnige wandeling over een zandweg langs de Egeïsche Zee. Volgens de beschrijving duurt hij vier uur netto, maar wij doen er de hele dag over. Op een paar plekken klauteren we over de rotsen aan zee. De zon brandt al behoorlijk. We genieten van de prachtige, zonovergoten panorama’s. Onderweg passeren we herders met kuddes schapen.
In Eftaloú, het eindpunt van de wandeling, doen we ons tegoed aan brood met gegrilde féta (schapenkaas). Het is een mooie tocht en het uithoudingsvermogen is getest.
Ook brengen we in het noorden een bezoek aan het plaatsje Mólivos: een aanrader!

Sígri
Hier nemen we onze intrek bij Déspina en haar echtgenoot. Drinken met hun Griekse koffie op het terras. Het komt op de crisis. Ze maken zich behoorlijk zorgen over hoe het allemaal zal gaan met Griekenland. Dochter werkte in Athene bij een bank. Helaas, de baan is gisteren verdampt. Ze hopen dat de toeristen toch maar zullen blijven komen.
Vanuit Sígri maken we twee flinke wandelingen in een bijzondere vulkanisch landschap: het zuidstrand en het noordstrand. Onderweg mooie zangvogels, zoals blonde tapuit, kuifleeuwerik, klauwier en grauwe vliegenvanger.

Skála Kallonís
In de wetlands rondom dit dorpje zijn de vogelaars actief. Nederlanders, Noren en Engelsen. Hoewel we geen echte vogelaars zijn, is het toch leuk om een paar uur met de verrekijker bezig te zijn. Zilverreigers, ralreigers, roerdompen, kluten, steltkluten en heel veel steltlopertjes.
Hier maken we ook de mooiste wandeling van de vakantie, langs drie kloosters. Op deze route over eeuwenoude kalderímia en langs kloosters die nog worden bewoond blijkt weer hoe goed de documentatie van de wandelingen is. Petje af voor Lopen op Lesbos!
Ook hier weer een prachtig onderkomen met een vrij en zonnig terras.

Plomári
Hier logeren we bij Myrta, het meest fantastische appartement op onze reis. Overal grote heerlijk geurende rozen. Haar dochter gaat in Leeuwarden studeren. Als we willen kunnen we een dagje in de olijfgaarden meewerken met haar man. Maar we kiezen voor wandelen.
Reizigers, sla dit adres niet over! Elke dag een leuk cadeautje: een bloemetje op tafel, koekjes of een flesje van haar internationaal met goud bekroonde biologische olijfolie. Ook haar gastvrijheid en behulpzaamheid verdienen een gouden medaille.
Op een wandeling naar het verlaten dorp Kournéla verliezen we het pad en vechten ons de berg op door het struikgewas. Lastig maar het geeft wel voldoening.
Ga in Plomári ook eens een uurtje op het terras van één van de kafeníons tussen de Grieken zitten!

De reis over het eiland Lesbos en de wandelingen kunnen we iedereen aanbevelen. Ondanks soms nauwe straatjes en hobbelige landwegen hebben we de auto heel gehouden.
Kraakhelder water en zo nu en dan zwemmen kon al.
Alle lof voor Lopen op Lesbos. Alles is prima verzorgd en de documentatie is geweldig. Bedankt!

Lesbos, 27 april – 11 mei 2012

 

bloemenweelde burcht
bloemenweelde burcht

Skála Sikaminéas
Skála Sikaminéas

het versteende woud
het versteende woud

klaprozen
klaprozen

kloosterwandeling
kloosterwandeling

Plomári
Plomári

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact