home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Lesbosploeg op werkbezoek
Pagina afdrukken E-mail


19 mei 2012
Kok Leftéris neemt ons mee door de straten van zijn woonplaats Polichnítos, waar olijfteelt de belangrijkste bron van inkomsten is.
We bezoeken de enige biologische olijfperserij van het stadje, proeven een uitmuntende olie, drinken een glaasje tsípouro.
Dan slenteren we door de kronkelige straatjes omhoog naar het oude centrum, waar de vrouwencoöperatie haar winkel annex keuken heeft. Hier bereiden zeven dames volgens vaak eeuwenoude recepten jams, likeuren, ingelegd fruit en andere lekkernijen. 

In de keuken wordt hard gewerkt: voor een doopfeest vanmiddag moeten honderden fraai versierde marsepeinen koekjes worden gemaakt, helemaal met de hand.

Dan door naar de viswinkel, en naar een van de vele kaasmakers in het stadje, die ons zijn gerijpte gravièra laat proeven.
In het bovendorp strijken we neer in een oud kafeníon voor oúzo me mezé.
Als de groep na anderhalf uur vertrekt om via de heuvels terug te wandelen naar Skála tellen we de schaaltjes: er zijn ons zo’n tien gerechten voorgeschoteld…

 

proeverij van olijfolie en <em>tsípouro</em>
proeverij van olijfolie en tsípouro

doopkoekjes, met de hand gemaakt
doopkoekjes, met de hand gemaakt


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact