home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Inge van der Horst en Frank Hack, Bennekom
Pagina afdrukken E-mail


Veel variatie aan wandelingen
Onze vakantie op Lesbos was geweldig!
In mei brachten we tien dagen door op Lesbos. We kwamen tot die keuze omdat we zochten naar mooi weer, goede wandelmogelijkheden en niet al te veel andere toeristen. Na wat zoeken op internet kwamen we de site van Lopen op Lesbos tegen, en na telefonisch aanvullende informatie te hebben opgevraagd werd de knoop doorgehakt.
Wat we bij het boeken wel prettig vonden was dat de accommodaties niet alleen per week werden verhuurd: zonder probleem konden we de beschikbare tien dagen verdelen over vijf dagen in het noorden (Skála Sikaminéas) en vijf dagen in het zuiden (Vaterá).
De vlucht erheen regelt Lopen op Lesbos niet, maar die was elders al gauw geboekt.
Bij aankomst op het vliegveld van Mytilíni stond de autoverhuurder ons al op te wachten. Op naar Skála Sikaminéas, een rit van een kilometer of 60, keurig beschreven in de map die we van de familie Peereboom hadden ontvangen.

Skála Sikaminéas is een heel klein dorpje aan het water, gedomineerd door een haventje met vissersboten. Daaromheen een aantal taverna's en kafeníons, erg sfeervol om 's avonds te eten.
Het appartement waar we logeerden was prima: sober en eenvoudig, maar schoon. Er was een gemeenschappelijk keukentje om koffie en ontbijt te maken. Je zou er ook kunnen koken, maar waarom zou je dat doen als je voor weinig geld op een terrasje aan het water kan eten?
Wandelmogelijkheden genoeg, al is eigen vervoer naar een geschikt startpunt in de omgeving wel noodzakelijk.

We hebben vrijwel alle wandelingen uit de Lopen op Lesbosmap gelopen, en waren erg tevreden over de duidelijke beschrijvingen. Af en toe een beetje zoeken naar de juiste route hoort weliswaar bij de charme van het wandelen (voor ons dan ook geen GPS!), maar moet ook weer niet gaan overheersen.
Lesbos biedt veel variatie in de soorten wandelingen: zo kun bij Skála Sikaminéas een strandwandeling naar Eftaloú maken, maar ook de zogeheten 'Molenvalleiroute' lopen over oude kalderimia in de heuvels.
Als slot van dit stukje over Skála Sikaminéas onze aanrader: ga vooral wat eten of drinken bij Kagiá, een taverna op het gelijknamige strandje bij Skála. Een perfecte locatie!

Na vijf dagen verkasten we van Skála Sikaminéas in het noorden naar Vaterá in het zuiden. Een heel ander dorp, veel minder pittoresk.
Het wordt gedomineerd door een soort boulevard langs het strand, met erg veel hotels, restaurants en winkeltjes.
In het voorseizoen, toen wij er waren, was vrijwel alles nog gesloten en kon je er een kanon afschieten, het was bijna spookachtig stil.
Veel leuker, veel Griekser vooral, is het nabijgelegen dorpje Vrísa.
We hadden het geluk om het feest van Constantijn en Helena mee te maken, dat elk jaar op 21 mei wordt gevierd, interessant om een beeld te krijgen van het sociale leven in zo'n klein Grieks dorpje.
Wat verderop ligt de iets grotere plaats Polichnítos, leuk om in rond te dwalen en met veel mooie oude huizen.

Ook hier in het zuiden kon weer prima gewandeld worden. Behalve de wandelingen uit de Lopen op Lesbosmap hebben we ook wat routes uit een ander boekje gelopen, en die vergelijking bevestigde nog eens dat de beschrijvingen van de familie Peereboom erg goed zijn. Hele lange wandelingen zaten er hier in het zuiden niet bij, maar door er meerdere te combineren konden we ons toch behoorlijk uitleven.
We verbleven in Vaterá, in een behoorlijk nieuw gebouw op een heuvel even buiten dorp, met een prachtig uitzicht over de zee. Prima in orde, helemaal door de welgemeende hartelijkheid van Christína. Weliswaar was het lastig communiceren door de taal, maar de gastvrijheid straalde er vanaf. Zo kwam ze elke dag wel iets lekkers brengen: olijven, zelfgebakken taart, een krop sla, etc.
Ook dit stukje sluiten we af met een aanrader: eten bij Martína in Polichnítos. Een heel klein eethuisje, waar je de keuze gerust kunt overlaten aan Martina, want die kookt voortreffelijk!

Lesbos, 13 – 23 mei 2005

 

haventje van Skála Sikaminéas
haventje van Skála Sikaminéas

burcht van Mólivos
burcht van Mólivos

zicht op Mólivos
zicht op Mólivos

haventje van Mólivos
haventje van Mólivos

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact