home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Mechteld Dijkman en Ed Bosma, Velsen-Driehuis
Pagina afdrukken E-mail


Om verlegen van te worden!
Met Lopen op Lesbos' is het wel heel gemakkelijk om vanuit je stoel een goed georganiseerde vakantie op een Grieks eiland te boeken. Na een stukkie internetten (via Google al snel op hun site beland) en drie keer heen en weer mailen is het namelijk van voren naar achteren geregeld.
Dan hebben we een appartement in Vaterá plus een huurauto (via Lopen op Lesbos) en een directe retourvlucht Schiphol-Mytilini met een Nederlandse charter (via een reisbureau dat ons door Lopen op Lesbos wordt aangeraden).
En dat terwijl we – april – vrij laat zijn met boeken.
Een week later ontvangen we per post een map met informatie en kaartmateriaal dat er allemaal zo aantrekkelijk uitziet dat het ons moeilijk valt om ons door de twee resterende werkweken heen te motiveren. En dat wordt alleen maar moeilijker wanneer een paar dagen later ook de tickets op de mat belanden.

Wanneer we drie uur na vertrek uitstappen op Lesbos is het daar licht bewolkt en prettig nietwarm-nietkoud. We vinden snel de autoverhuurder (of beter: hij ons), die ons een prima auto meegeeft.
De reis naar het appartement is niet ingewikkeld en vraagt maar ruim een uur. Daar aangekomen worden we hartelijk ontvangen door eigenares Christína en haar zoon. Christína spreekt alleen Grieks (veel & in hoog tempo), haar zoon ook Engels (minder & aanzienlijk langzamer). Wel even handig zo in het begin. We moeten alleen plechtig beloven het vooral te laten horen als we nog iets te wensen hebben.
Het appartement is klein maar compleet en van alle gemakken voorzien. Het terras is ruim en ligt op het zuiden. Onderdeel van het schitterende uitzicht is (aan de horizon) buureiland Chíos en het vasteland van Turkije.
Om een verhaal van een lekkere week lang toch kort te houden:

 • Alle wandelingen uit de infomap zijn goed beschreven, goed te doen en erg mooi qua landschap en dorpjes die je onderweg passeert. In de beschrijvingen worden ook de hoogteverschillen aangegeven, dus je kan vooraf goed bepalen waar je aan begint.
 • De Lesbossers zijn erg gastvrij en vriendelijk. Christína bijvoorbeeld kwam elke dag even kort langs met wat huisvlijt: olijven, olijfolie, dolma's, zoet gebak, notenbrood, eieren, bloemen uit haar tuin, etc., om verlegen van te worden. Oké, we waren op dat moment de enige mensen in het zes appartementen tellende gebouw (elk met eigen trap en deur, dus je kan helemaal je eigen gang gaan), maar we kunnen ons goed voorstellen dat Christína zich niet laat remmen door grotere aantallen mensen. Dat u gewaarschuwd bent.
 • De cafeetjes en restaurantjes zijn oud en ongecompliceerd, zeer r e l a x t en (dus) zeer de moeite waard. En je wordt inderdaad aan je oren de keuken in gesleept wanneer de bediening geen Engels spreekt (wat in de meeste gevallen zo is) om aan te wijzen wat je eten wil. Voor de rest is het gewoon afwachten wat er op tafel komt, geen probleem en lekker allemaal.
 • Het weer is top. Althans, voor ons doel (wandelen): eind april heeft al veel zon maar nog geen hoge temperatuur (20-22°C). Samen met een briesje van zee is dat ideaal om de wandelingen (met veel stukken zonder schaduw) in een normaal tempo af te leggen. Om te zonnen en te zwemmen is het nog te koud (vooral het zeewater).
 • Na een week staat de kilometerteller van de auto ruim 500 kilometer verder. Er valt namelijk veel te zien op het eiland, dus dat hebben we dan ook gedaan. De wat grotere wegen zijn prima om te rijden, en we hoefden maar twee keer vol in de remmen vanwege een plukje schapen en een ezel.
 • We zijn weinig andere toeristen tegen gekomen. Vanwege de tijd van het jaar, maar ook omdat het overgrote deel van Lesbos niet (zichtbaar) is gericht op toerisme. Die plekken zijn er wel (Mólivos en Skála Kallonís bijvoorbeeld lijken qua hoeveelheid restaurants en 'kunst'winkeltjes meer op Zandvoort dan ons lief is) maar klein in aantal. De rest van het eiland is volstrekt authentiek: het landschap, de dorpjes, de getaande mensen, de schapen en ezels, de rust, de kleuren, het klopt allemaal en het is prachtig om te zien.
 • Onze favorieten: dorpsplein en winkeltjes en cafeetjes van Vrísa (10 minuten rijden van ons appartement), de kerk en het overgroeide centrum van Agiásos, het haventje van Skála Polichnítou (zelden zo lekker geluncht), het uitzicht vanaf Ágios Fokás en Gerorachi, de flamingo's bij Kalloní… eigenlijk te veel om op te noemen.
  Doen we dus ooit nog wel een keer.
  Met dank aan de mensen van Lopen op Lesbos.

Lesbos, 22 – 29 april 2005

 

Baai van Kalloní
Baai van Kalloní

accommodatie bij Christína
accommodatie bij Christína

Baai van Kalloní
Baai van Kalloní

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact