home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Reacties > Guido Cheroutre en Frieda Jansen, Overveen
Pagina afdrukken E-mail


Alles is aanwezig om te genieten
Het is al een jaren gekoesterde wens: de vroege vogeltrek meemaken op Lesbos. Dit jaar lukt het ons om de eerste week van mei – de ideale periode voor de vogeltrek – vrij te houden. In januari willen we inschrijven bij Ecotourist – de organisatie in Nederland die de vogelreizen organiseert naar Lesbos – maar vangen we bot: alles is volzet!

Een beetje moedeloos doe ik nog een poging op Google. De trefwoorden 'Lesbos + vogels + wandelen' leveren de hit 'lopenoplesbos' op. Een wanhoopspoging blijkt een gelukstreffer. De site ziet er goed en verzorgd uit. Wel meer gericht op wandelen dan op vogelen, maar biedt zeker voldoende aanknopingspunten voor een mailtje. Dit wordt direct persoonlijk, vriendelijk en positief door Ed beantwoord: er zijn mogelijkheden, wat vroeger en wat later, met wandel- en excursiemogelijkheden. Hij kan wel een programmavoorstel doen!

Het wordt een veertiendaags arrangement van in de tweede helft van april. We zijn de 'early birds': het is de eerste vlucht dit jaar van Transavia naar Lesbos. We verblijven een week in Skála Polichnítou en een week in Skála Sikaminéas. In het arrangement zit een autootje om te trekken en een verrassende, werkelijk perfect verzorgde excursiemap van ‘lopenoplesbos’.

Nu terugkijkend, maar zeker toen, waren het twee heerlijke weken.
Het verblijf in Skála Polichnitoú, aan de zuidkant van het eiland, is een verrukkelijke mix tussen de natuurlijke Griekse gastvrijheid van Leftéris, de charme en de zorg van Erika als gastvrouw, het ontbijt met authentieke natuurproducten op het strand, het uitzicht op de visserbootjes op zee.
In één woord: zalig!
Maar ook de confrontatie met de realiteit van Lesbos: de olijfolie en de visserij, het bestaan waar alles al eeuwen om draait.

We genieten van alles. En hebben het uitzonderlijke geluk daar ook een Engelse vogelaar aan te treffen, John, die zeer vertrouwd is met de hele populatie van het eiland. Hij neemt ons op sleeptouw: vogels die hem heel normaal zijn, zijn voor ons zeer bijzonder. Hij is teleurgesteld omdat de overvloedige trek nog niet begonnen is, wij zijn blij dat we stroom aan nieuwe geluiden en vogelsoorten net kunnen verwerken.
En ‘s avonds: de levend verse vis in het restaurantje aan de haven, bij Toúla, een eerlijke heerlijke maaltijd als afsluiting van een zeer welgevulde dag.
De betrokkenheid van John met de natuurwaarden van het eiland, zijn gevecht voor het behoud van de zoutpannen – de schatkamer voor de vogels – dit is een onverwachte confrontatie met de fragiliteit van deze vogelrijkdom, die ons zeer raakt. Wij participeren nu in www.greenlesbos.com.

Het havenplaatsje Skála Sikaminéas ligt nog schilderachtiger aan de noordkant van het eiland.
De plaats is heerlijk, de verwennerij van het ontbijt ’s morgens aan het strand missen we wel. Maar het biertje op het terras met uitzicht op zee, na een lange wandeling, is een prima compensatie.
De door Ed uitgezette wandelingen, met aparte beschrijvingen van de bezienswaardigheden, zijn werkelijk een genot om mee op pad te gaan: exact, goed gedetailleerd en up to date! We maken er optimaal gebruik van, komen overal waar we willen en kunnen onderweg onze vogelkennis van week 1 in optima forma toepassen.
Eind april is het eiland al mooi groen, de voorjaarsbloemen komen in volle bloei, iedere dag nieuwe soorten, de temperatuur is aangenaam om te lopen (18 – 20 graden), kortom alles is aanwezig om te genieten van een ideale doevakantie.

Lesbos, 15 – 29 april 2005

 

haventje van Skála Sikaminéas
haventje van Skála Sikaminéas

burcht van Mólivos
burcht van Mólivos

wandeling Mólivos
wandeling Mólivos

Reacties?
Laat anderen delen in uw reiservaringen met LOPEN OP LESBOS.
Stuur een reactie, impressie of reisverslag met foto's naar info@lopenoplesbos.nl.
Wordt uw reactie geplaatst, dan ontvangt u als dank een fraai uitgegeven Nederlandstalig boekje over de schelpen op Lesbos.


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact