home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Haring op z’n Grieks
Pagina afdrukken E-mail


6 juli 2018
Op het Lesvos Foodfest, het eet- en drinkevenement op Lesbos dat nog tot volgende week duurt, staat vandaag de visserij rond de Baai van Kalloní centraal.
De grote binnenzee die zo'n 20 kilometer landinwaarts snijdt en wordt beschouwd als de visrijkste baai van het hele Middellandse-Zeegebied levert dankzij het klimaat en het aanwezige plankton vis- en schelpdieren van uitzonderlijk goede kwaliteit.
Met name de sardines (sardéles of papalínes) uit de baai worden in heel Griekenland geroemd: in vissersdorpen als Skála Polichnítou en Skála Kallonís worden elke zomer dan ook uitbundige sardinenfestivals gehouden.

Ze worden niet alleen gebakken of gegrild met wat olie, citroen en peterselie geserveerd, maar ook pastés, dat wil zeggen rauw gezouten, een eeuwenoude methode die lijkt op die van de Nederlandse haring, met als verschil dat de laatste wordt gepekeld en ingevroren ter conservering tijdens de lange reis, terwijl de vis bij de pastésmethode ’s morgens wordt gevangen, schoongemaakt en in het zout gelegd, om nog dezelfde avond gegeten te worden, meestal als mezé.
Het rauw zouten wordt overigens niet alleen op sardines toegepast, maar ook op ansjovis (gávros), makreel (koliós) en tonijn (lakérda).

De activiteiten beginnen vandaag al vroeg met een boottocht vanuit Skála Kallonís, gevolgd door pastésdemonstraties en later uiteraard het proeven van de vis. De dag wordt afgesloten met muziek en dans onder de sterrenhemel.
Lesbos ook culinair ontdekken?
Bekijk ons arrangement.

 

gezouten rauwe sardientjes <em>sardéles</em>
gezouten rauwe sardientjes sardéles

rauw gezouten tonijn (<em>lakérda</em>)
rauw gezouten tonijn (lakérda)


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact