home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Lesvos Foodfest begonnen!
Pagina afdrukken E-mail


5 juli 2018
Vorig jaar zomer voor het eerst gehouden en meteen een instant succes: het driedaagse Lesvos Food Fest!
Daarom dit jaar een editie van elf dagen, niet meer alleen in het historische dorp Mólivos in het noorden, maar met evenementen in alle uithoeken van het eiland: in de bergen, aan de zee, in hoofdstad Mytilíni, Eressós in het verre westen, Kalloní in het midden.

Interessant, want al heeft Lesbos ‘slechts’ de afmetingen van onze provincie Utrecht, de culinaire tradities wisselen er van regio tot regio, zelfs van dorp tot dorp. Sterker nog: het eiland staat al meer dan tweeduizend jaar bekend om zijn specialiteiten!
Zo roemde de Romeinse generaal en smulpaap Lucullus, die in 84 voor Christus Mytilíni innam en een villa op het eiland bouwde, vooral de bereidingswijze van vis, en beschreef de Griekse dichter Archestratus, grondlegger van de gastronomie en schrijver van een van de allereerste kookboeken ter wereld, zijn culinaire ervaringen op Lesbos in het gedicht Het goede leven.

Ook in de 21-ste eeuw is Lesbos nog steeds bekend om zijn keuken, niet alleen bij de Grieken zelf, maar ook in het buitenland.
Geen wonder dus dat er steeds vaker culinaire wandelvakanties op het eiland worden aangeboden.

Vanavond begint het festival in bergdorp Lafiónas met de bereiding van trachaná, een eeuwenoud superfood gemaakt van graan, onmisbaar ingrediënt voor stevige winterschotels.
Morgen verplaatst het zich naar Skála Kallonís, aan de grote binnenzee met dezelfde naam, en staat het pekelen van vis centraal.

Een kleine fotohommage aan de ideale maaltijd op Lesbos, die traditioneel bestaat uit drie componenten: ouzo, mezédes en goed gezelschap.
Ouzo omdat het eiland met zijn unieke anijsteelt en bijna twintig distilleerderijen als de bakermat van de nationale drank van Griekenland geldt.
Mezédes, een keur aan kleine hapjes waar men gezamenlijk van eet, omdat het dé manier is om de gevarieerde culinaire tradities van het eiland te etaleren.
En goed gezelschap: tja, dat spreekt vanzelf!

 

'In het huis van Lucullus', G. Boulanger 1877
'In het huis van Lucullus', G. Boulanger 1877

gevulde courgettebloemen
gevulde courgettebloemen

<em>patátes</em> met oregano
patátes met oregano

gevulde aubergines
gevulde aubergines

<em>skordaliá</em> (knoflookpuree)
skordaliá (knoflookpuree)

gebakken zeebarbeel
gebakken zeebarbeel

gevulde wijnbladeren met citroensaus
gevulde wijnbladeren met citroensaus

krabsalade
krabsalade

courgettes uit de oven
courgettes uit de oven

garnalen in ouzo
garnalen in ouzo

met vlees gevulde koolbladeren
met vlees gevulde koolbladeren

kikkererwten in tomatensaus
kikkererwten in tomatensaus

erwtenpuree met olijfolie en rode ui
erwtenpuree met olijfolie en rode ui


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact