home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Vloeibaar goud!
Pagina afdrukken E-mail


22 november 2017
Tijdens de olijfoogst op Lesbos, met zijn meer dan elf miljoen bomen wel de grootste olijfgaard ter wereld genoemd, zindert alles van de activiteit.

Op de straathoeken wachten dagloners in het ochtendgloren op een opdrachtgever.
Op de dorpspleintjes verdringen mannen zich rond pick-ups van ambulante handelaars die lange stokken van kastanjehout in de aanbieding hebben, onmisbare werktuigen bij het oogsten; ze worden getest op hun veerkracht, er wordt ernstig gedelibereerd.

In de gaarden leggen vrouwen netten rond de bomen.
Mannen klimmen in de takken en gaan met hun stok te keer, vrouwen liggen op hun knieën, verwijderen de takjes en blaadjes van de gevallen olijven, schudden ze in grote juten zakken, die, tachtig kilo zwaar, door de mannen op hun rug naar de rand van de gaard worden gedragen.

Als tegen vijf uur de zon ondergaat worden de zakken in de pick-ups geladen en naar de perserij gebracht:
er zijn er tientallen op het eiland.
En al is het proces inmiddels volledig gemechaniseerd, de persmethode is door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven: eerst worden de olijven op een lopende band gestort, dan gewassen, vervolgens met pit en al gemalen, waarna de aldus verkregen pulp wordt gekneed en het sap tot slot wordt gecentrifugeerd om olie van water te scheiden.

We bezoeken een oude perserij in het dorp Skópelos,
in de heuvels boven de poëtische Baai van Géra.
Dit is het land van de Koloví, de olijfsoort die alleen op Lesbos voorkomt en de olie van het eiland zijn volstrekt unieke smaak geeft.
Het is een perserij met een verhaal: honderdvijftig jaar geleden door de Turken gebouwd, na de onafhankelijkheid vervallen en in onbruik geraakt,
een paar jaar geleden in oude luister hersteld, nu met veel ambitie en idealisme opnieuw geëxploiteerd, alles biologisch, met state of the art-apparatuur.

We volgen het proces van olijf tot olie, het moment dat het bassin zich met de olie vult.
Krijgen een glaasje, warmen het met onze handen, dopen stukken boerenbrood in het vloeibare goud.
Aahh…

 

historische perserij, 21e-eeuwse apparatuur
historische perserij, 21e-eeuwse apparatuur

zakken worden leeggestort
zakken worden leeggestort

vloeibaar goud!
vloeibaar goud!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact