home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Slow food avant la lettre
Pagina afdrukken E-mail


17 augustus 2017
In het programma ‘De Ochtend' ging het vandaag op Radio 1 over de teloorgang van het Mediterrane dieet in Italië. Dat dieet, eerder een manier van leven, werd in 2013 door de Unesco opgenomen in haar lijst van Immaterieel Erfgoed.
Ingrediënten: verse groenten, peulvruchten, noten, vis, wat kip, weinig vlees en zuivel, olijfolie in plaats van boter, een glaasje rode wijn en een leefstijl die bestaat uit veel bewegen (werken op het land), niet stressen, met aandacht koken, de tijd nemen om te eten.
Resultaat: mensen die gezonder blijven en ouder worden.
In Italië zouden met name jongeren echter in toenemende mate bezwijken voor de verlokkingen van fastfood, pizza en pasta, coca cola, ijs.

Ook op Lesbos, met name in hoofdstad Mytilíni, heeft de hamburgercultuur inmiddels zijn intrede gedaan, maar op het platteland is het Mediterrane dieet er nog steeds springlevend. Sterker nog: daar weet men niet beter!
Op het van oudsher arme en zeer dun bevolkte eiland heeft de bevolking het altijd moeten doen met wat de natuur haar bracht. Bijna iedereen heeft wel een stuk grond waarop onbespoten groenten worden geteeld, een aantal kippen voor de eieren, een paar geiten voor de kaas, olijfbomen voor de olie.

Men eet volgens de seizoenen: in het voorjaar trekken vrouwen door de velden om chórta, wilde sla, te snijden, na een regenbui worden slakken verzameld,
in het najaar noten, kastanjes en paddenstoelen.
In de winter maakt men dikke soepen van bonen en linzen, stoofschotels sudderen dagenlang op het vuur: slow food avant la lettre.
En dan is er natuurlijk nog de oúzo me mezé, een traditie die op veel andere plaatsen in Griekenland is uitgestorven: men bestelt een flesje, waarna er automatisch een aantal kleine gerechten op tafel verschijnt die samen een uitgebalanceerde maaltijd vormen en waar men met zijn allen van eet.

De boeren op Lesbos die tussen de middag of laat op de avond in een van de talloze traditionele kafeníons bedachtzaam van hun schaaltjes prikken – een hapje bonenpuree, een gebakken visje, wat salade in olijfolie – hebben ongetwijfeld nog nooit gehoord van slow food of Mediterraan dieet: zo eten ze al eeuwenlang!

 

een hapje bonenpuree, <em>chórta</em>
een hapje bonenpuree, chórta

wilde asperges
wilde asperges

<em>oúzo me mezé</em>
oúzo me mezé


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact