home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Drie dagen culinair genieten
Pagina afdrukken E-mail


14 juli 2017
Gasten die momenteel op een van onze bestemmingen in het noorden van Lesbos verblijven zitten de komende drie dagen extra goed: vanavond begint in het historische stadje Mólivos namelijk het eerste Lesvos Food Fest, drie dagen van workshops, proeverijen, lezingen, muziek en natuurlijk vooral uitbundig eten en drinken.
En terecht!

De keuken van Lesbos werd namelijk al in de oudheid geroemd, zoals door de op Sicilië wonende Griekse dichter Archestratus, grondlegger van de gastronomie en schrijver van een van de allereerste kookboeken ter wereld, en door de Romeinse generaal Lucullus, bekend smulpaap, die het eiland in 84 voor Christus innam en er een villa bouwde.
Wat er tijdens het festival op tafel komt gaat dan ook veel verder dan het obligate tzatzíki, choriátiki en moussaká, sterker nog: door de grillige vorm van het eiland en zijn daardoor zeer contrastrijke natuur kent elke streek in elk seizoen andere producten en dus andere gerechten.

Bovendien hoort Lesbos geografisch en historisch gezien eerder bij Klein-Azië dan bij Griekenland, wat de aanwezigheid van Oosterse invloeden, zoals het gebruik van kaneel en komijn, verklaart.
Door de eeuwenlange bezetting door Turkije kent het eiland een arm verleden, waardoor er ook nu nog heel inventief wordt omgegaan met wat de natuur voortbrengt: in het voorjaar trekken stoeten vrouwen met plastic zakken door de velden om chórta, wilde sla, te snijden, na een regenbui worden slakken verzameld voor een heerlijke stoofpot, in het najaar noten, kastanjes en paddenstoelen.

De aftrap van het Food Fest is vanavond om half zeven, als een groot aantal vrouwen van Mólivos hun lommerrijke binnenplaatsen openstellen voor workshops waar traditionele recepten zullen worden bereid, zoals Amygkalota, een soort marsepein vervaardigd met rozenwater.
Later wandelt men, begeleid door traditionele muziek, door de nauwe trappenstraatjes naar het pleintje bij het oude stadhuis waar een keur aan heerlijke gerechten geproefd kan worden.
Of dat laatste gaat op 'aanligbedden' zoals in de tijd van Lucullus vermeldt het programma niet…

Het noorden van Lesbos bezoeken? Klik dan hier.

Lesbos culinair ontdekken? Klik dan hier.

 

haventje van Mólivos
haventje van Mólivos

olijven, <em>fáva</em>, <em>chórta</em>, gezouten vis
olijven, fáva, chórta, gezouten vis

'In het huis van Lucullus', G. Boulanger 1877
'In het huis van Lucullus', G. Boulanger 1877


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact