home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Saturday night fever!
Pagina afdrukken E-mail


13 mei 2017
Met een groepje vrienden strijken we neer op het
terras van boer Manólis. Op het kruispunt van ons plaatsje dat als dorpsplein fungeert bestiert hij een
van de vele authentieke kafeníons van Polichnítos, eenvoudige lokaaltjes met houten tafels en rechte stoelen, die fungeren als de gemeenschappelijke huiskamers van het dorp.
Lokaaltjes waar ’s avonds ook gegeten wordt, altijd volgens het 'ouzo-principe': men bestelt een glaasje (het mag ook wijn of bier zijn), waarna er schaaltjes met verschillende hapjes op tafel komen waar men gezamenlijk van eet, en die samen een volledige maaltijd vormen; bij elk nieuw flesje komen nieuwe schaaltjes.

Het eten bij boer Manólis begint laat – eerst moeten de dieren op stal – en het loopt dan ook al tegen halftien als hij verschijnt, frisgewassen, schort voor: aan de slag! De ouzo komt op tafel, stevig boerenbrood, schaaltjes met lokale féta besprenkeld met olijfolie, witte boontjes, een salade, gezouten ansjovis.
Griekse vrienden schuiven aan, een stuk zelfgemaakte kaas onder de snelbinder van de brommer: ‘Manólis, hier, snij even aan stukken’. De kaas wordt keurig uitgeserveerd.

Het wordt drukker in het kafeníon, Manólis rent heen en weer. Een Grieks echtpaar voegt zich bij ons, zet een zak vers geraapte eieren op tafel: 'Manólis, bak even een omelet’! Maar nee, daar is nu geen tijd meer voor, alle tafeltjes zijn bezet.
Manólis brengt nieuwe schaaltjes: boterzacht gestoofd rundvlees met aardappeltjes, varkensvlees in pittige saus, gebakken visjes, meer flesjes ouzo.

De vrouw van het echtpaar verdwijnt op haar brommer, komt een halfuur later terug met vier omeletten, vraagt om schaaltjes, zet ze op tafel. Het is half twaalf, kleine kinderen spelen tikkertje op het kruispunt.
Dan komt er een man langs met een reusachtige vis op ijs, een zeebrasem van een kilo of vijf. Voor een euro kun je, bij wijze van lot, je naam achter een nummer in een schriftje schrijven.
De volgende dag wordt de winnaar bekend gemaakt: Giórgos, een van onze tafelgenoten, krijgt de vis thuisgebracht. En dus schuiven we die avond opnieuw aan: de brasem wordt gegrild en op de traditionele wijze van Lesbos opgediend, met een saus van olijfolie en citroen.

 

zeebrasem, 1 euro voor een lot
zeebrasem, 1 euro voor een lot

Giórgos, de gelukkige
Giórgos, de gelukkige

gegrild, met olijfolie en citroen
gegrild, met olijfolie en citroen


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact