home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Hoe Grieken en Romeinen aten
Pagina afdrukken E-mail


17 februari 2017
Vanavond wordt in het Nieuwe Archeologische Museum van Mytilíni, hoofdstad van Lesbos, een tentoonstelling geopend onder de titel ‘De smaken van de sirene: gastronomie in de oudheid’.

Op basis van literaire bronnen en archeologische vondsten wordt er getoond hoe de oude Grieken en Romeinen vroeger kookten: met veel kruiden en specerijen, honing, wijn en azijn, en verder met garum, een smaakmaker op basis van gefermenteerde vis; ze werden zodanig toegepast dat ze de natuurlijke smaak van vis, vlees en gevogelte accentueerden.
Het geheim van de Griekse keuken, aldus de tentoonstelling, was echter vooral de combinatie van zoet en bitter, en het veelvuldige gebruik van honing en druivensiroop. De laatste twee worden in het hedendaagse Griekenland nog steeds toegepast bij het maken van gebak, en bij glikó tou koutalioú, gekonfijt fruit ‘van de lepel’, dat dikwijls bij de koffie wordt geserveerd.

Ook Lesbos staat al duizenden jaren bekend om zijn culinaire specialiteiten. Zo reisde de op Sicilië wonende Griekse dichter Archestratus, grondlegger van de gastronomie en schrijver van een van de allereerste kookboeken ter wereld, midden 4e eeuw voor Christus door de landen rond de Middellandse Zee op zoek naar bijzondere receptuur en beschreef zijn bevindingen in het gedicht Het goede leven. De zoete, rode wijn van Lesbos, dat hij ook bezocht op zijn ontdekkingsreis, omschreef hij als ‘geurend naar bloesem’.
De Romeinse generaal Lucullus, bekend smulpaap, die in 84 voor Christus Mytilíni innam en een villa op het eiland bouwde, roemde vooral de bereidingswijze van de vis op Lesbos: zo eenvoudig mogelijk, met alleen wat olie en citroensap.

Maar ook nu nog staat het eiland bekend om zijn keuken, niet alleen in het buitenland, maar ook bij de Grieken zelf, en ook nu geldt voor veel gerechten nog steeds: hoe verser de ingrediënten en hoe beter de kwaliteit, des te simpeler de bereiding.
En dat niet alleen: dankzij de productie van anijs is Lesbos de bakermat van de Griekse nationale drank ouzo, dankzij het inheemse olijfras koloví produceert het een olijfolie die uniek is voor Griekenland, en de Baai van Kalloní, die 20 kilometer het land insnijdt, staat bekend als de visrijkste van de hele Middellandse Zee.

Zelf de keuken van Lesbos ontdekken?
Klik dan hier voor ons arrangement ‘Lesbos culinair!’.

 

vanavond geopend
vanavond geopend

kweepeer gekonfijt in druivensiroop
kweepeer gekonfijt in druivensiroop

simpele bereidingen
simpele bereidingen


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact