home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Vragen over Lesbos…
Pagina afdrukken E-mail


20 januari 2017
In deze tijd van het jaar, waarin traditiegetrouw veel vakanties worden geboekt, veel vragen over 'de situatie' op Lesbos.
Is het wel verstandig om erheen te gaan, stuit je niet om de haverklap op stoeten vluchtelingen, word je niet voortdurend met het probleem geconfronteerd?
Er bestaan, zo blijkt, nogal wat misverstanden over het eiland.

Zo zit het.
Vanaf voorjaar 2015 kwamen er grote aantallen migranten met bootjes vanuit Turkije op de noordkust van Lesbos aan, een strook van ongeveer 12 kilometer.
Veel van hen waren oorlogsvluchtelingen uit Syrië.
Ze werden opgevangen door de lokale bevolking, kregen droge kleren en eten, en trokken vervolgens, aanvankelijk te voet, later per bus, naar eilandhoofdstad Mytilíni om per ferry naar het vasteland te reizen en dan verder te trekken naar Noord-Europa.
Later die zomer sloot een aantal Midden-Europese landen echter zijn grenzen, en werd het steeds minder aantrekkelijk om de overtocht te wagen.

In maart 2016 werd bovendien de zogeheten ‘vluchtelingendeal’ tussen Turkije en de EU gesloten. Turkije beloofde daarbij het vertrek van de bootjes zoveel mogelijk tegen te gaan en de mensen die er tóch in slaagden over te steken terug te nemen.
Deze mensen zouden vervolgens, na behandeling van hun zaak, op een legale en veilige manier over Europa worden verdeeld.
Het aantal aankomsten op Lesbos daalde hierdoor spectaculair. Het 12 kilometer lange stuk langs de noordkust, inclusief de zeebodem, ooit vol zwemvesten, waterflessen en scheepswrakken, werd nog vóór de zomer door internationale hulporganisaties schoongemaakt.
Niets herinnert inmiddels meer aan wat zich hier tot een jaar geleden afspeelde.

Wel is er nog een ‘hotspot’ op het eiland, in het zuidoosten, ten noorden van de hoofdstad.
De mensen die in dit kamp zitten, zo’n 4800 in totaal, zijn voornamelijk afkomstig uit ‘veilige’ landen zoals Pakistan, Marokko en Algerije, en maken geen enkele kans op welke status dan ook.
Om hun terugzending naar Turkije te vertragen hebben zij nu massaal asiel in Griekenland zélf aangevraagd en gaan, na afwijzing, in hoger beroep.
Die procedures nemen zeer veel tijd in beslag en het lange wachten leidt tot verveling en frustratie. Dus komen er soms vechtpartijtjes voor en gaat er af en toe een tentje in brand, wat dan weer breed wordt uitgemeten in de pers.
Daar kwamen dan nog de hartverscheurende beelden van vorige week bij, toen het eiland werd getroffen door een winterse periode die zijn weerga niet kende en de 'hotspot' ingesneeuwd raakte.

Niet verwonderlijk dus dat het imago van Lesbos een enorme deuk heeft opgelopen: het toerisme over 2016 is met 80% gekelderd!
Dit tot grote wanhoop van de eilandbewoners, die zich in de zomer van 2015 zo heroïsch opstelden bij het opvangen van migranten, en nu met lege handen staan.

Onze antwoorden op de vragen die we krijgen luiden dan ook:

Lesbos is groter dan onze provincie Utrecht; het migratieprobleem speelde zich op het hoogtepunt, in 2015, af op slechts 12 van de 370 kilometer kustlijn

er is momenteel nog één plek waar migranten verblijven in afwachting van de behandeling van hun zaak: een 'hotspot' in het zuidoosten van het eiland

men wordt tijdens een wandel-, vogel- of orchideeën- reis naar Lesbos niet met het migratieprobleem geconfronteerd

met Lesbos links laten liggen helpt men de migranten niet, en de eilandbevolking al evenmin!

 

370 kilometer kustlijn
370 kilometer kustlijn

veel cultuur
veel cultuur

meer dan 100 orchideeënsoorten
meer dan 100 orchideeënsoorten

honderden kilometers wandelpad
honderden kilometers wandelpad

meer dan 350 vogelsoorten (foto Koos Dansen)
meer dan 350 vogelsoorten (foto Koos Dansen)


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact