home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Misverstanden over Lesbos
Pagina afdrukken E-mail


27 november 2016
Op de Landelijke dag van SOVON-vogelonderzoek, afgelopen zaterdag, was het aan onze stand traditiegetrouw heel druk. Deze keer vooral met mensen die zich afvroegen of het wel verstandig is om een vakantie naar Lesbos te boeken: daar stuit je toch om de haverklap op stoeten vluchtelingen en word je voortdurend met het probleem geconfronteerd?
Er blijken, kortom, veel misverstanden over de situatie op het eiland te bestaan.

Zo zit het.
Vanaf voorjaar 2015 kwamen er grote aantallen migranten vanuit Turkije op de noordkust van Lesbos aan, een strook van ongeveer 12 kilometer.
Veel van hen waren oorlogsvluchtelingen uit Syrië.
Ze werden opgevangen door de lokale bevolking, kregen droge kleren en eten, en trokken vervolgens, aanvankelijk te voet, later per bus, naar eilandhoofdstad Mytilíni om per ferry naar het vasteland te reizen en dan verder te trekken naar Noord-Europa.
Later die zomer sloot een aantal Midden-Europese landen echter zijn grenzen, en werd het steeds minder aantrekkelijk om de overtocht te wagen.

In maart 2016 werd bovendien de zogeheten ‘vluchtelingendeal’ tussen Turkije en de EU gesloten. Turkije beloofde daarbij het vertrek van de rubberbootjes zoveel mogelijk tegen te gaan en de mensen die er tóch in slaagden over te steken terug te nemen. Deze mensen zouden vervolgens, na behandeling van hun zaak, op een legale en veilige manier over Europa worden verdeeld.
Het aantal aankomsten op Lesbos daalde hierdoor spectaculair. Het 12 kilometer lange stuk langs de noordkust, inclusief de zeebodem, ooit vol zwemvesten, waterflessen en scheepswrakken, werd nog vóór de zomer door internationale hulporganisaties schoongemaakt.
Niets herinnert inmiddels meer aan wat zich hier tot een jaar geleden afspeelde.

Wel is er nog een ‘hotspot’ op het eiland, in het zuidoosten, ten noorden van de hoofdstad.
De mensen die hier zitten zijn voornamelijk afkomstig uit ‘veilige’ landen zoals Pakistan, Marokko en Algerije, en maken geen enkele kans op welke status dan ook.
Om hun terugzending naar Turkije te vertragen hebben zij nu massaal asiel aangevraagd in Griekenland zelf en gaan, na afwijzing, in hoger beroep.
Dat neemt zeer veel tijd in beslag en de wachttijd leidt tot verveling en frustratie. Dus komen er soms vechtpartijtjes voor en gaat er af en toe een tentje in brand, wat dan weer breed wordt uitgemeten in de pers.

Niet verwonderlijk dus dat het imago van Lesbos een enorme deuk heeft opgelopen: het toerisme over 2016 is met 80% gekelderd!
Dit tot grote wanhoop van de eilandbewoners, die zich in de zomer van 2015 zo heroïsch opstelden bij het opvangen van migranten, en nu met lege handen staan.

Onze antwoorden aan de bezoekers van onze stand luidden dan ook:

Lesbos is groter dan onze provincie Utrecht; het migratieprobleem speelde zich op het hoogtepunt af op slechts 12 van de 370 kilometer kustlijn

er is momenteel nog één plek waar migranten verblijven: een 'hotspot' in het zuidoosten van het eiland

men wordt tijdens een wandel-, vogel- of orchideeën- reis naar Lesbos niet met het migratieprobleem geconfronteerd

met Lesbos links laten liggen helpt men de migranten niet, en de eilandbevolking al evenmin!

 

noordkust bij Eftaloú
noordkust bij Eftaloú

Baai van Kalloní
Baai van Kalloní

noordkust bij Skála Sikaminéas
noordkust bij Skála Sikaminéas

Baai van Kalloní
Baai van Kalloní

noordkust bij Pétra
noordkust bij Pétra


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact