home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Dubbel feest!
Pagina afdrukken E-mail


8 november 2016
Het is weer feest op Lesbos, dubbel feest maar liefst, wereldlijk en religieus tegelijk!
Vandaag precies 104 jaar geleden, veel later dan in de rest van Griekenland, begon op het eiland namelijk de bevrijding van de Turken, na meer dan 450 jaar bezetting.
Op 8 november 1912 ging de Griekse vloot voor anker in de haven van eilandhoofdstad Mytilíni. Vlaggenschip was de Avérof, een slagschip grotendeels gefinancierd door weldoener George Avéroff, duizenden Grieken in het buitenland, en door de opbrengst van talloze loterijen.

De Ottomaanse autoriteiten kregen een ultimatum overhandigd, gaven zich daarop onmiddellijk over en vrijwel alle Turkse strijdkrachten verlieten het eiland zonder bloedvergieten. Ook werd de aansluiting van Lesbos bij Griekenland afgekondigd, een aansluiting die pas elf jaar later werd geratificeerd.

De volgende dag werd het Ottomaanse gezag ook in Plomári ontbonden, evenals in de rest van Zuid-Lesbos. De bevrijding van het noorden van het eiland verliep echter een stuk moeizamer. Ongeregelde moslimtroepen voerden terreuracties op het platteland uit, en een deel van het Ottomaanse leger verschanste zich nadat het uit Mytilíni was verdreven in de heuvels rond het dorp Klapádos, waar begin december van hetzelfde jaar de laatste veldslag tussen Grieken en Turken werd uitgevochten.

Het Griekse leger wist daarbij uiteindelijk de overwinning te behalen, ondersteund door talloze vrijwilligers, onder wie een aantal emigranten uit Amerika, door bombardementen van Griekse oorlogsschepen voor de kust van Pétra, én, zo gaat het verhaal, door de beschermheilige van Lesbos, de aartsengel Michael. Die zou zijn verschenen in de gedaante van een ruiter en de Grieken tegen de vijand hebben aangevoerd.

En laat deze heldhaftige aartsengel nu toevallig op 8 november zijn feestdag hebben!
Dus is het vandaag niet alleen bevrijdingsdag op Lesbos, maar tevens feest voor iedereen die naar Michael is vernoemd, van Ángelos, Angelikí, Ángela en Angelína, en van Míchos, Míchel, Michalítsa en Michális, tot Stamátios, Stamatoúla, Strátigos en Stamoúla.

Over de aartsengel Michael, ook wel Taxiárchis genoemd, doen overigens wel meer 'wonderlijke' verhalen op het eiland de ronde. Als beschermheilige van Lesbos legt hij, op zijn ijzeren schoenen, grote afstanden af; de vele schoenen onder zijn belangrijkste icoon in het grote, aan hem gewijde klooster getuigen daarvan: ze worden enkele malen per jaar vervangen, omdat de zolen na verloop van tijd versleten raken.

Tijdens de crisis rond Cyprus, in 1974, zou de icoon enkele dagen zijn verdwenen. Toen hij terug was waren de schoenen bestoft, en men neemt dan ook aan dat Michael het Griekse leger op Cyprus bijstond.
In een andere Taxiárchiskerk op Lesbos, in het dorp Kagiáni, staan onder de icoon zelfs een paar Delftsblauwe klompjes voor de volgende reddingsactie van Michael klaar…

 

slagschip Avérof
slagschip Avérof

Griekse troepen in Mytilíni
Griekse troepen in Mytilíni

aartsengel Michael, klooster Damandríou
aartsengel Michael, klooster Damandríou

Delftsblauwe klompjes, Taxiárchiskerk Kagiáni
Delftsblauwe klompjes, Taxiárchiskerk Kagiáni


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact