home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Rapport voedselfraude
Pagina afdrukken E-mail


27 september 2016
Nadat de Duitse Stiftung Warentest in februari jongstleden een onderzoek naar extra vergine olijfolie publiceerde waaruit bleek dat de helft van de 26 geteste soorten niet aan de criteria voldeden en restanten van pesticiden en andere kankerverwekkende stoffen bevatten, en nadat de Italiaanse mededingings- autoriteit afgelopen juni een aantal grote olijfolieproducenten tot geldboetes veroordeelde wegens misleiding van de consument, zoals Bertolli, Coricelli (Albert Heijn, Jumbo) en Primadonna (Lidl), komt nu ook de Nederlandse Consumentenbond in het geweer tegen olijfoliefraude.

In het vandaag gepubliceerde rapport ‘Onderzoek voedselfraude – Gesjoemel met eten’ doet de bond verslag van haar onderzoek naar 150 fraudegevoelige producten: bij twintig procent daarvan bleek er te zijn gerommeld.
Extra vergine olijfolie komt in het rapport na ‘kruiden & specerijen’ als absolute topper uit de bus als het gaat om oplichting. ‘Extra vergine olijfolie is de duurste kwaliteit olijfolie en daarmee het meest gevoelig voor fraude’, aldus de bond. 'De prijzen ervan kunnen aanzienlijk verschillen. Zo kost extra vergine olijfolie uit Italië gemiddeld twee keer zoveel als die van Spaanse herkomst.’

De Consumentenbond onderzocht veertig flessen extra vergine olijfolie van grote supermarktketens en webwinkels. Die werden vervolgens op twee manieren getest: chemisch en organoleptisch. Dat laatste betekent dat de olie wordt beoordeeld op smaak en geur door een panel van speciaal opgeleide, internationaal erkende olijfolieproevers. Zij onderzoeken of een olie, ondanks een positieve chemische analyse, wellicht negatieve smaakkenmerken bevat die niet in extra vergine mogen voorkomen, zoals 'ranzig', 'muffig' of 'modderig'.

De conclusies in het rapport zijn schokkend: bij een derde van de testmonsters werd vastgesteld dat de olie niet als extra vergine kan worden geclassificeerd.
In elf gevallen bevatten de flessen een inferieure olie (Carbonell, Jumbo), in één geval (Aldi's Mama Nature Biologische Olijfolie Extra Vergine) zat er 'lampenolie' in de fles, ongeschikt voor menselijke consumptie.

Helaas leiden dergelijke rapporten vooralsnog niet tot veroordelingen: alle bovengenoemde merken staan nog volop in de schappen van de supermarkt. Maar de consument wordt wél steeds beter geïnformeerd over voedselfraude en zal daardoor uiteindelijk, zo valt te hopen, betere keuzes kunnen maken.

Bekijk hier een item van de Duitse zender ARD van enkele dagen geleden waarin het mechanisme van de olijfoliefraude in enkele minuten tijds op beeldende wijze wordt uitgelegd.

100% sjoemelvrije biologische extra vergine olijfolie uit Lesbos bestellen? Teken vast in voor de nieuwe oogst!
De olie wordt in de loop van december in Nederland verwacht.

 

chemische analyse
chemische analyse

olijfolieproevers aan het werk
olijfolieproevers aan het werk

niet voor menselijke consumptie
niet voor menselijke consumptie

sjoemelvrije <em>extra vergine</em> uit Lesbos!
sjoemelvrije extra vergine uit Lesbos!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact