home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Naar Léfteris’ olijfgaard
Pagina afdrukken E-mail


21 mei 2016
Een groepje culinair geïnteresseerde Belgische wandelgasten laat zich rondleiden door de olijfgaarden van onze vriend Leftéris. Ze liggen verspreid over de flanken van een steile heuvel, ten zuiden van het stadje Polichnítos, een flinke klim.
Verzamelpunt is onze accommodatie in Skála, aan zee, waar Leftéris (naast olijfboer ook gastheer, kaasmaker, bijenhouder, marathonloper, kok en alround culinair genie), loukoumádes bij de koffie serveert: kleine, lichte beignets in honingsiroop, uiteraard gebakken in zijn eigen olijfolie.

Leftéris houdt een inleiding over de olijfteelt, vertelt over de verschillen tussen kleinschalig geproduceerde olie en die uit de supermarkt, over de olijfrassen van Lesbos, de invloed van het klimaat, het belang van de grond.
Dan vertrekken we naar de olijfperserij, in deze tijd van het jaar niet operationeel, maar speciaal voor ons geopend.
We lopen langs de glanzende machines waar de olijven worden gewassen, gekneusd, gekneed en de olie gecentrifugeerd. Een werknemer demonstreert hoe daarna de zuurgraad wordt bepaald: die mag niet hoger zijn dan 0,8%, hoe lager hoe beter!

Dan lopen we de velden in: langs de dampende oevers van de Almyropótamos, waarvan het thermische water naar de heetwaterbaden wordt geleid. Langs het mini-kerkje van Agía Paraskeví, waar vrijwel elke passerende boer een kaarsje voor een goede oogst opsteekt, via steeds smaller wordende paden verder landinwaarts, dan omhoog naar Leftéris’ bomen.

Het oogsten is ongelooflijk arbeidsintensief op deze steile hellingen: alles gebeurt er met de hand, boom voor boom. Eerst wordt er een net rond de boom gelegd, dan worden de olijven met stokken voorzichtig van de takken getikt, ontdaan van blaadjes, in grote jute zakken op de schouder de heuvel afgedragen, naar de perserij gebracht.
Zo ging het honderden jaren geleden en zo gaat het nog steeds in 2016!
Lefteris’ biologische, ongefilterde extra vergine olijfolie bestellen?
Teken vast in voor de oogst van komend najaar!

 

Leftéris geeft rondleiding
Leftéris geeft rondleiding

Leftéris aan het werk
Leftéris aan het werk

het eindresultaat!
het eindresultaat!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact