home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Bakken in olijfolie is gezond!
Pagina afdrukken E-mail


26 januari 2016
Extra vergine olijfolie: er is vrijwel geen voedingsproduct waar zoveel misverstanden over bestaan.
Zo worden ter promotie nog steeds de termen ‘eerste persing’ en ‘koudgeperst’ gebruikt, hoewel die in feite geheel achterhaald zijn: vroeger waren er meerdere persingen nodig om het maximale uit de olijven te halen en werd bij de tweede persing heet water toegevoegd, maar met de huidige persmethodes is dat allang niet meer nodig.

Een ander hardnekkig misverstand is dat je beter niet in extra vergine olijfolie kunt bakken, want dat zou kankerverwekkend zijn.
Wetenschappers van de Universiteit van Granada, Spanje, toonden onlangs echter aan dat het juist veel gezonder is aardappelen en groenten in extra vergine olijfolie te bakken dan ze te koken: antioxidanten en fenolen, de zo waardevolle bestanddelen die onder meer zorgen voor een normaal cholesterolgehalte en diabetes en kanker tegengaan, blijven beter behouden en blijken soms door de verhitting zelfs toe te nemen.

Blijft natuurlijk dat bij het bakken de temperatuur niet te hoog mag oplopen, en dat de olie geregeld moet worden ververst. Maar dat geldt uiteraard voor alle bakoliën!

 

gebakken aubergines
gebakken aubergines

aardappeltjes uit de oven
aardappeltjes uit de oven


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact