home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Zondagslunch
Pagina afdrukken E-mail


13 december 2015
Lesbos staat al duizenden jaren bekend om zijn culinaire specialiteiten: al in de oudheid wisten fijnproevers de weg naar het eiland te vinden.
De op Sicilië wonende Griekse dichter Archestratus, grondlegger van de gastronomie en schrijver van een van de allereerste kookboeken ter wereld, reisde midden 4e eeuw voor Christus door de landen rond de Middellandse Zee op zoek naar bijzondere receptuur en beschreef zijn bevindingen in het gedicht Het goede leven.

Ook Lesbos bezocht hij op zijn ontdekkingsreis; de zoete, rode wijn van het eiland omschreef hij als ‘geurend naar bloesem’.
De Romeinse generaal Lucullus, bekend smulpaap, die in 84 voor Christus hoofdstad Mytilíni innam en een villa op het eiland bouwde, roemde vooral de bereidingswijze van de vis op Lesbos: zo eenvoudig mogelijk, met alleen wat olijfolie en citroensap.

Ook nu nog is Lesbos bekend om zijn keuken, niet alleen in het buitenland, maar ook bij de Grieken zelf, en ook nu geldt voor veel gerechten nog steeds: verse ingrediënten, simpele bereiding.
In de taverna’s bestelt men nooit van de kaart en niet per persoon, maar laat zich adviseren, kiest een aantal losse gerechten en eet daar dan gezamenlijk van – eten als sociale gebeurtenis.
Als we op deze zondagmiddag de taverna aan zee binnenstappen zit de grote eetzaal dan ook vol families: er wordt gediscussieerd, gelachen, geklonken, kinderen maken ruzie, worden luidkeels tot de orde geroepen, kelners torsen volgeladen dienbladen, ruimen af, dekken opnieuw.

We bestellen fáva, een puree van groene erwten met rode ui en olijfolie, krabsalade, maroúli láchano – een grote salade van kool, Romeinse sla en wortel – patátes, gefrituurde sepia en gegrilde koutsomoúra, zeebarbeel, waarvan de delicate smaak al door de Romeinen werd geroemd.
De zon staat al laag als de lunch ten einde loopt; de Lesbosploeg, twee man sterk, rekent in totaal 34 euro af, inclusief wijn, water, brood en toetje ‘van het huis’.
De rest van de dag komt er van werken niet veel meer terecht…

 

<em>fáva</em> met rode ui en olijfolie
fáva met rode ui en olijfolie

krabsalade
krabsalade

<em>maroúli láchano</em>
maroúli láchano

sepia
sepia

<em>koutsomoúra</em> met olijfolie en citroen
koutsomoúra met olijfolie en citroen


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact