home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Opnieuw olijfoliefraude ontdekt
Pagina afdrukken E-mail


11 november 2015
Het is een oud verhaal: er bestaat wereldwijd geen voedingsproduct waar zoveel mee wordt gefraudeerd als met extra vergine olijfolie.
Grote Italiaanse olijfolieproducenten, die ook vrijwel alle Nederlandse supermarkten voorzien, zijn de absolute koplopers in deze oplichterij.
Zij brengen niet alleen massaal flessen met het etiket ‘Made in Italy’ op de markt terwijl de olie voor 100% gemaakt is van Spaanse en Noord-Afrikaanse olijven, maar sjoemelen ook met de kwaliteit.

Zo wordt veel supermarktolie verkocht met het opschrift extra vergine. Olie dus van de allerbeste kwaliteit, die geen enkele bewerking heeft ondergaan en gemaakt is van olijven die meteen na het plukken geperst zijn.
Maar in veel gevallen bevatten de flessen een inferieur product. Het was allang bekend, maar niemand die er wat aan deed.

Gisteren echter maakte de Italiaanse krant La Repubblica bekend dat de openbare aanklager van Turijn een onderzoek is gestart naar zeven grote Italiaanse producenten die zwendelen.
Daaronder ook in Nederland op grote schaal aan de man gebrachte merken als Coricelli (Albert Heijn en Jumbo), Primadonna (Lidl) en natuurlijk het alom vertegenwoordigde Bertolli.
Ook dat is niet nieuw: al in de jaren ’90 van de vorige eeuw waren onder meer Nestlé, Bertolli en Unilever betrokken bij een inmens schandaal, waarbij vele tonnen opgewerkte inferieure olie als extra vergine werden verkocht.

Inmiddels is de olijfoogst op Lesbos begonnen.
Ook bij onze accommodatiehouder Leftéris, in Skála Polichnítou, aan de zuidkant van de Baai van Kalloní, wiens biologische, ongefilterde extra vergine olijfolie ook dit jaar weer naar Amsterdam zal komen.
Zijn gaarden liggen tegen steile heuvels, in een gebied dat vroeger alleen per ezel en nu, deels, per four wheel drive bereikbaar is, en het oogsten is dan ook zeer bewerkelijk: het gaat helemaal met de hand, boom voor boom.
Eerst wordt er een net rond een boom gelegd en slaat men met lange, kastanjehouten stokken tegen de takken. Dan worden de gevallen olijven van blaadjes en takjes ontdaan, in jutezakken van tachtig kilo geschud, op de rug de heuvel afgedragen en tot slot naar de olijfperserij gereden, waar ze nog dezelfde dag worden geperst.
‘s Morgens aan de boom, ‘s avonds op tafel!

100% fraudevrije biologische extra vergine olijfolie uit Lesbos bestellen? Teken vast in voor de nieuwe oogst!
De olie wordt in de loop van december in Nederland verwacht.

Bekijk hier een korte impressie van Leftéris' olijfoogst.

 

echte <em>extra vergine</em>?
echte extra vergine?

olijfboom in oktober
olijfboom in oktober

echte <em>extra vergine</em>! (foto Koos Dansen)
echte extra vergine! (foto Koos Dansen)


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact