home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Griek wordt top-olijfolieproever
Pagina afdrukken E-mail


21 oktober 2015
Een van de grootste en meest prestigieuze olijfoliecompetities ter wereld, de New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), heeft deze week de Griek Konstantínos Líris benoemd tot ‘topproever’.
Samen met twee collega’s uit respectievelijk Chili en Spanje zal hij bij de komende editie, voorjaar 2016, een internationaal team van olijfolieproevers aansturen dat zo’n 700 olijfolies uit 25 landen gaat keuren.

Líris, aldus de organisatie, is een van de meest vooraanstaande olijfolieproevers ter wereld en een absolute expert op het gebied van geur- en smaakanalyse.
De kwaliteit van olijfolie wordt namelijk niet alleen in het laboratorium vastgesteld, waarbij met name de zuurgraad een belangrijke factor is, maar ook getest met neus en smaakpapillen, en dat is mensenwerk.
Zo onderscheidt de olijfolieproever niet alleen een aantal positieve kenmerken aan de smaak van olijfolie – fruitig, bitter, peperig, grassig en amandelachtig – maar ook zogeheten ‘defecten’: muffig, modderig, vettig, ranzig, azijnig en metalig.
Heeft een extra vergine olijfolie een van die defecten, dan wordt hij zonder meer afgekeurd.

Hoe het ook zij: voor er in New York geroken en geproefd kan gaan worden moeten de olijven overal ter wereld eerst geoogst en geperst worden. Op Lesbos zijn de voorbereidingen inmiddels al in volle gang!
Meer weten over olijfolie? Klik hier.

 

Konstantínos Líris
Konstantínos Líris

olijfolieproevers aan het werk
olijfolieproevers aan het werk


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact