home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Olijfoogst Lesbos begonnen!
Pagina afdrukken E-mail


11 november 2014
Waar de vooruitzichten voor de Italiaanse olijfoogst meer dan dramatisch zijn, met name door slecht weer en door de gevreesde Dacosvlieg, zijn de verwachtingen voor Griekenland en vooral voor het eiland Lesbos hooggespannen: 2015 lijkt een prima jaar te worden! Vandaag is onze accommodatiehouder Leftéris, in Skála Polichnítou, aan de zuidkant van de Baai van Kalloní, dan ook met zijn oogst begonnen.

Leftéris' gaarden liggen tegen steile heuvels, in een gebied dat vroeger alleen per ezel en nu, deels, per four wheel drive bereikbaar is.

Het oogsten is dan ook zeer bewerkelijk: het gaat helemaal met de hand, boom voor boom. Eerst wordt er een net rond een boom gelegd en slaat men met lange, kastanjehouten stokken tegen de takken. Dan worden de gevallen olijven van blaadjes en takjes ontdaan, in jutezakken van tachtig kilo geschud, op de rug de heuvel afgedragen en tot slot naar de olijfperserij gereden, waar ze nog dezelfde dag worden geperst. ‘s Morgens aan de boom, ‘s avonds op tafel!

Resultaat: een heerlijke, extra vergine olijfolie, licht verteerbaar, fruitig en grassig, en met een zeer lage zuurgraad. Hij is bovendien biologisch en ongefilterd; door dat laatste heeft hij meer smaak en bevat meer vitaminen en antioxidanten dan ongefilterde olijfolie.

U kunt onze nieuwe oogst biologische extra vergine olijfolie uit Lesbos bestellen, per 5-literblik. Dat lijkt misschien veel, maar koel en donker bewaard is hij minstens anderhalf jaar houdbaar. Bovendien kunt u er natuurlijk veel meer mee doen dan over een salade sprenkelen. Doe zoals de Grieken en bak er uw aardappeltjes in of gebruik hem in uw gebak in plaats van boter: beter voor de smaak én beter voor uw gezondheid!

Olijfolie bestellen? Vul een formulier in.
Prijs per blik: € 55.
De vers geperste olie wordt in december in Amsterdam verwacht.

Bekijk hier het filmpje dat we vorig jaar van Leftéris' olijfoogst maakten.

 

olijfoogst honderd jaar geleden
olijfoogst honderd jaar geleden

anno 2014 nog steeds op dezelfde manier
anno 2014 nog steeds op dezelfde manier

<em>extra vergine</em>, biologisch (foto Koos Dansen)
extra vergine, biologisch (foto Koos Dansen)


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact