home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Vers van de pers!
Pagina afdrukken E-mail


18 november 2013
Vandaag zijn de eerste olijven van onze accommodatiehouder Léfteris geoogst.
Dat gaat á la minute, boom voor boom: eerst wordt er een net om de boom gelegd, dan wordt het met lange, kastanjehouten stokken tegen de takken getikt en geslagen. De gevallen olijven worden van blaadjes en takjes ontdaan, vervolgens in jutezakken van tachtig kilo gedaan, op de rug de heuvel afgedragen en tot slot naar de olijfperserij gereden.

We helpen met het tikken en rapen van de olijven, rusten af en toe uit zittend tegen een boom, en rijden in de middag mee naar de perserij.
Pick-ups met volle zakken rijden af en aan, binnen wachten boeren tot hun olie uit de pers komt en chemisch geanalyseerd wordt.
We volgen het hele proces, van het uitstorten van de zakken op de lopende band waar de olijven gewassen worden, tot het spannende moment dat de zuurgraad, de belangrijkste kwaliteitsindicator, bepaald wordt.
Ook dit jaar blijkt Lefteris’ olie uitmuntend: hij smaakt voortreffelijk en heeft een zuurgraad van slechts 0.4, de helft lager dan het maximaal toegestane om extra vergine te mogen heten.
We proeven hem warm, met versgebakken brood.
Zo is het leven goed!

Onze nieuwe oogst biologische extra vergine olijfolie uit Lesbos bestellen?
Klik dan hier.

 

aan de slag
aan de slag

vers van de pers!
vers van de pers!


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact