home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Bijna klaar voor de oogst
Pagina afdrukken E-mail


25 oktober 2013
Hoewel het op Lesbos nog steeds warm en zonnig is en er nog steeds in de zee gezwommen kan worden, is voor de Grieken de zomer nu toch echt voorbij: de tijd van de olijfoogst is begonnen! Overal in de gaarden zijn mensen bezig met de voorbereidingen, overal rijden ambulante verkopers met pick-ups vol lange kastanjehouten stokken, onmisbare instrumenten om de bijna rijpe olijven van de takken te tikken.
In tegenstelling tot Spanje en Italië, waar olijven voornamelijk op industriële wijze worden binnengehaald, met grote tractoren die de vruchten uit speciaal daarvoor klein gehouden bomen zuigen, gaat alles op Lesbos nog met de hand. Dat kan ook niet anders, want de meeste van de 11 miljoen olijfbomen op het eiland staan op steile hellingen, ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Daarom gaat de oogst hier nog steeds volgens een eeuwenoud procédé: als een boom rijp is wordt er een net onder gelegd, de olijven worden er met stokken afgetikt, in jute zakken gedaan en meteen naar de perserij gebracht, waar ze nog dezelfde dag worden geperst. Alleen zo krijg je extra vergine olijfolie, de beste soort die er is!
We verheugen ons al op het moment, over enkele weken, dat vriend en olijfboer Leftéris ons zijn eerste flesje van dit jaar zal komen brengen: groengeel van kleur, met de geur van gras, artisjok en kruiden, en een smaak die met geen woorden te beschrijven is…
Lesbosolie nieuwe oogst bestellen? Klik dan hier.

 

olijfgaard in oktober
olijfgaard in oktober

steile hellingen, lange stokken
steile hellingen, lange stokken


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact