home | werkwijze | lesbos | wanneer | bestemmingen | arrangementen | reacties | nieuws


Home > Nieuws > Test tegen olijfoliefraude
Pagina afdrukken E-mail


28 augustus 2013
De vraag naar olijfolie van de allerbeste kwaliteit, extra vergine, neemt wereldwijd toe.
Evenals, helaas, de fraude ermee.
Grote voedselconcerns versnijden op grote schaal olijfolie met goedkope oliën als zonnebloemolie, hazelnootolie of geraffineerde (chemisch bewerkte) olijfolie, vaak in bulk aangevoerd uit andere landen, ook van buiten Europa.
Zo is 70 procent van de extra vergine olijfolie die de Verenigde Staten uit Europa importeren bewerkt.

De consument betaalt dus vaak veel te veel voor een product dat maar voor een deel, of zelfs helemaal geen olijfolie bevat. Bovendien wordt hij gedupeerd omdat het product dat hij koopt aanzienlijk minder gezond is dan hij denkt.
Daarnaast veroorzaakt fraude met olijfolie een groot economisch probleem en wordt de oliemarkt er in ernstige mate door verstoord. Zo is er met maar liefst 80 procent van de extra vergine olijfolie die Italiaanse groothandelaren verkopen gerommeld. Alleen al bij Italiaanse boeren die echte extra vergine olijfolie produceren worden de verliezen daardoor geraamd op 1,5 miljard euro.
Als verklaring wordt enerzijds het lange traject van boer tot consument genoemd, waardoor er geen zicht is op wat er met de olie gebeurt, en anderzijds de roem van het label Made in Italy, dat vertrouwen wekt, hebzucht genereert en de producten duurder maakt.
Griekenland, een van de grootste producenten van Europa, is slecht in de marketing van zijn olijfolie, en dus kopen Italiaanse handelaren ook op Lesbos de olie in bulk op; scheepsladingen Lesbosolie die met name in fabrieken in de regio Puglia worden versneden of in delicatessenwinkels tegen hoge prijzen als 'Toscaanse' of 'Umbrische' verkocht.

Ondanks alle inspanningen van de Europese Unie blijft de controle ondoelmatig: de methoden om fraude op te sporen zijn te omslachtig. Maar er is hoop, en de oplossing komt uit Spanje, waar 60 procent van de Europese olijfolie vandaan komt.
Miguel Valcarcel Cases, hoogleraar aan de Universiteit van Cordoba, ontwierp kort geleden een soort oliesensor, een techniek gebaseerd op apparaten die op luchthavens worden gebruikt om explosieven of drugs in bagage op te sporen. Hiermee kan in een kwartier worden bepaald of olijfolie extra vergine is of niet.
Het is nog afwachten wanneer deze techniek kan worden gebruikt, maar de vooruitzichten stemmen hoopvol.

Overigens is zo’n test onnodig voor de biologische extra vergine olijfolie van LOPEN OP LESBOS, die op bestelling speciaal voor klanten en belangstellenden wordt geïmporteerd.
Deze premium olijfolie, die tot de beste van Griekenland wordt gerekend, komt in december direct na de persing naar Nederland, zonder tussenhandel.
Meer weten over olijfolie? Klik dan hier.
Olijfolie bestellen? Klik dan hier.

 

olijfboom op Lesbos
olijfboom op Lesbos

Europees keurmerk
Europees keurmerk

olijfolie testen
olijfolie testen

rechtstreeks van de boer naar Nederland
rechtstreeks van de boer naar Nederland


boeken | vliegtickets | verzekeren | voorwaarden | garantiestelling | copyright | contact